Martta İsrail’e ihracat rekor kırdı

Yerel seçimlere damgasını vuran mart ayında Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 437 milyon dolarla 6 aydır süren savaş döneminin zirvesini gördü. Türkiye'nin İsrail altı aylık ihracatı 2 milyar 305 milyon dolara ulaştı.

Ekonomi 4 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Türkiye-İsrail arasındaki ticaret, iktidarın soykırım suçlamalarına rağmen devam ediyor.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türkiye’nin İsrail’e ihracatı mart ayında 437 milyon dolarla son altı aydır devam eden savaş döneminin zirvesini gördü. Mart ayında Türkiye’nin İsrail’e ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,2 düşse de İsrail, bu ayda Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 15. ülke olarak kayıtlara geçti. Oysa 31 Mart yerel seçimlerine giderken meydanlarda en çok konuşulan konulardan biri de AKP hükümetinin soykırım suçlamasına rağmen İsrail ile ticarete devam etmesiydi.

Altı ayda iki milyar doları aştı

Türkiye’nin İsrail’e ihracatı, savaşın sürdüğü Ekim 2023-Mart 2024 döneminde 2 milyar 305 milyon dolar oldu. Ekim 2022-Mart 2023 dönemine göre 6 aylık ihracat Ekim 2023-Mart 2024 döneminde yüzde 28,2 düşse de savaş koşullarına rağmen yüksek seyrini korudu.

TÜİK verilerine göre, İsrail’in Gazze’ye dönük büyük yıkım harekatına imza attığı Ekim 2023 ile Şubat 2024 arasındaki beş aylık dönemde Türkiye’nin İsrail’den ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47 düşüşle 584 milyon dolar oldu. Henüz mart ayı ithalat verileri açıklanmadı ancak son 6 aylık dönemde Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin 3 milyar doları aştığı tahmin edilebilir.

İsrail, çelik ve çimento ihtiyacının büyük bölümünü Türkiye’den ithal ediyor. İsrail’in petrol ihtiyacının büyük bölümü de Türkiye üzerinden Azerbaycan petrolü ile sağlanıyor.

Boykot derken... İsrail'e ihracat azaldı ama üç ayda bir milyar doları aştıBoykot derken… İsrail’e ihracat azaldı ama üç ayda bir milyar doları aştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.