Haldun Taner Öykü Ödülü Polat Özlüoğlu’na

Haldun Taner anısına Milliyet Gazetesi tarafından 34 yıldır düzenlenen Haldun Taner Öykü Ödülü yarışması kazananı 'Annem, Kovboylar ve Sarhoş Atlar' kitabıyla Polat Özlüoğlu oldu.

Kültür Sanat 3 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Haldun Taner anısına Milliyet Gazetesi tarafından 34 yıldır düzenlenen Haldun Taner Öykü Ödülü yarışması kazananı ‘Annem, Kovboylar ve Sarhoş Atlar’ kitabıyla Polat Özlüoğlu oldu. Yazar aynı kitapla 7. Antalya Edebiyat Günleri ‘Yılın En İyi Öykü Kitabı’ ödülüne ve 2023 Fakir Baykurt Öykü Ödülü’ne de değer görülmüştü.

Başkanlığını Doğan Hızlan’ın üstlendiği, Demet Taner (Haldun Taner’in eşi), Doğan Hızlan, Nursel Duruel, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Prof. Dr. Handan İnci Elçi, Metin Celâl ve Filiz Aygündüz’den oluşan seçici kurul ödülün gerekçesini şu sözlerle açıkladı:

“Çocukluk yaralarını, yoksunluklarını, onlarla baş edebilme çabasını, bu yoksunluk ve çabaların ileriki yaşlara taşınan hüznünü aile odağında yoğunlaştırarak duygulu, akıcı bir dille yansıtmayı başarması nedeniyle Polat Özlüoğlu’nun ‘Annem, Kovboylar ve Sarhoş Atlar’ kitabına verilmiştir.”

Yarışmaya katılan yazarlar 1 Ocak 2022 – 31 Aralık 2022’de Türkçe yayınlanmış kitaplarının değerlendirildiği yarışmaya kendi imzalarıyla başvurdu. Bunun yanı sıra yayınevleri, üniversiteler, sanat ve eğitim kurumları, meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri de ödül için eser sahibinin imzalı onayıyla aday sunabildi. Haldun Taner Öykü Ödülü kazananının açıklanmasından önceki kısa listede Dilek Karaaslan, ‘Tatlı Bir Şey Yok Mu’;  Mehmet Can Şaşmaz, ‘Korkma, Güzel Rüyalar Da Var’; Melike Koçak ‘Hiç Kuşu’, Murat Çelik ‘Kışın Herkes Dürüsttür’ ve  Polat Özlüoğlu ‘Annem, Kovboylar Ve Sarhoş Atlar’ kitaplarıyla yer alıyordu.

Polat Özlüoğlu 2015’te ilk öykü kitabı ‘Günlerden Kırmızı’ ve 2017’de ise ikinci kitabı ‘Hevesi Kirpiğinde’ ile okurla buluşmuş, kitaplar  Notabene Yayınları’ndan çıkmıştı. Yazarın Peri Kızı Af Buyrun kitabı Can Yayınları’ndan 2019’da yayımlandı. 2021 yılında ise Metis Yayınları’ndan çıkan ‘Erkekler Yalnızlıklar – Murathan Mungan’ın Seçtikleri seçkisinde ‘Evde Bekleyen Biri’ öyküsüyle yer aldı. Ödüle değer görüldüğü  ‘Annem, Kovboylar ve Sarhoş Atlar’ 2022’de İthaki Yayınları’ndan çıkmıştı.

10Haber jürisi seçti: Yılın en iyi kitapları10Haber jürisi seçti: Yılın en iyi kitapları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.