Hale Soygazi “Bütün kadın rolleri klişe” dedi, genç sinemacıları göreve çağırdı

Gemlik Belediyesi'nin Eşref Kolçak anısına düzenlediği 2.Gemlik Film Festivali sona erdi. Kısa Film Yarışması'nın ardından Hale Soygazi, Ezel Akay, Güven Kıraç, Eyüp Boz ve Yiğit Güralp'ten oluşan jüri izleyicilerle buluştu. Soygazi, genç sinemacıları cinsiyet eşitliği konusunda göreve çağırdı.

Kültür Sanat 24 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Gemlik Belediyesi’nin sinema ve tiyatro oyuncusu Eşref Kolçak anısına düzenlediği Gemlik Film Festivali’nin ikinci edisyonu sona erdi. 20-23 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen festivalde, Hale Soygazi, Ezel Akay, Güven Kıraç, Eyüp Boz ve Yiğit Güralp festival jürisi olarak yer aldı. Kısa Film Yarışması’nda dereceye giren filmleri değerlendiren jüri, Zeytindalı Meydanı’nda, Başak Koç moderatörlüğünde gerçekleşen bir söyleşide Gemliklilerle buluştu, soruları cevapladı.

‘Bütün kadın rolleri klişe’

Kısa Film Yarışması jüri başkanı Hale Soygazi başvuran filmleri çok beğendiklerini söyledi. Kısa film çekmenin, uzun metrajdan daha zor olduğuna değinen Soygazi, sinema ve televizyonda cinsiyet eşitliği üzerine gelen soruları da yanıtladı. Dizilerin belli formatı  ve hikaye kalıbı olduğunu belirten sanatçı, “Bütün kadın rolleri klişe. Hikayeleri yok. Yansımıyor. Hepsi birbirinin aynı” diyerek sektöre dair eleştirilerini dile getirdi.

Soygazi ayrıca sinemada prodüktörlerinde genellikle erkek olmasına dikkat çekerek genç sinemacılara seslendi:

“Kadın prodüktörler bizim sinemamızda çok fazla değil. Çoğunluk erkektir. Dünyada da öyle. Filmler de erkek kahraman üzerinden gidiyor. Kadın da o kahramanın eşi oluyor. Sinemamızda 90’larda kadın furyası filmleri oldu. Atıf Yılmaz’ın filmleri oldu. Şu an özellikle kadın filmleri yok. Kadın filmleri olmadığı gibi, kadının çok çeşitli anlatıldığını da düşünmüyorum. Yine klasik rollerde maalesef. Kadın sinemacılar ve senaristler arttı ve bu bizim sinemamız için gelişim. Kadınlar klişe halinde sunulduğunda bu zenginlik kazandırmıyor sinemamıza. Yeni sinemacılar belki böyle şeyler yapabilir. Kadın haklarından söz ediyoruz, mücadele ediyoruz. Öyle bir noktaya geldik ki… Eşitsizlik, ayrımla mücadele derken şimdi galiba kadınların insan hakları mücadelesi olacak.”

Jüri üyeleri, Kısa Film Yarışması finalist filmlerinin gösterimi sonrası izleyicilerle bir araya geldi.

‘Kadın yönetmenlerin filmlerini takip etmeye çalışın’

Jüri üyesi ve yönetmen Ezel Akay da sektörde kadın erkek dengesi ile konuştu. Televizyon dizilerinde kadın senarist ve yönetmenlerin sayısının daha fazla olduğunu söyleyen Akay’dan da bir çağrı geldi: “Bir filme baktığınızda kadının yönettiğini anlamanız mümkün. Kadın yönetmenlerin filmini takip etmeye çalışın. Kadınların özgürleşmesi, dünyanın zenginleşmesi demek. Kadınların erkeklerle aynı alanda var olması kültürel ve sosyolojik zenginliği sağlar.”

‘Hâlâ bu konuları konuşmaktan ar duyuyorum’

Oyuncu Güven Kıraç ise modern dünyanın koşullarını hatırlattı, hâlâ bu konuları konuşmanın ‘ağır’ geldiğini söyledi: “Kadın ve erkek meselesinin binlerce yıldır ayrı ayrı konuşulması bana çok abes ve tuhaf geliyor. Çok ağır geliyor aslında. Ar duyuyorum bundan.”

Eşref Kolçak Onur Ödülü, Ediz Hun’a

23 Temmuz Pazar günü düzenlenen Ödül Töreni’nde, Eşref Kolçak Onur Ödülü ve ‘Emek Ödülleri de sahiplerini buldu. Eşref Kolçak Onur Ödülü sinemanın usta isimlerinden Ediz Hun’a verildi. Geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de, Türk Sineması’nın unutulmaz ismi Eşref Kolçak anısına verilecek olan ‘’Eşref Kolçak Onur Ödülü’’ bu yıl; Türk Sineması’nın usta isimlerinden Ediz Hun’a takdim edilecek. Emek Ödülleri ise sinemaya katkılarından dolayı usta isimler; Meral Çetinkaya, Celile Toyon, Ahmet Mekin ve Cihat Tamer’e takdim edildi.

Altın Koza, Perran Kutman ile Cihan Ünal'ı onurlandıracakAltın Koza, Perran Kutman ile Cihan Ünal’ı onurlandıracak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler