Halk ozanı Akarsu’dan Gencebay’a: MESAM için babalığını yap

MESAM, 14 Aralık'ta yeni yönetimini belirleyeceği seçimi gerçekleştirecek. Seçim öncesi halk ozanı Selahattin Akarsu, mevcut başkan Recep Ergül hakkında Orhan Gencebay'a çağrıda bulunduğu bir mektup yazdı.

Kültür Sanat 14 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) yarın yeni yönetim kurulunu belirleyecek. Artı Gerçek’ten Deniz Çakmak’ın haberine göre mevcut başkan Recep Ergül’ün listesinden yönetim kuruluna seçilen halk ozanı Selahattin Akarsu bir metin kaleme aldı. Metnin muhatabı ise Recep Ergül’e “manevi oğlum” diyen Orhan Gencebay. Halk ozanı Selahattin Akarsu mevcut başkan Recep Ergül’ün MESAM içindeki gücünü ve yetkisini birlik üyeleri ve birlik içinde çalışan işçiler aleyhine kullandığını iddia etti.

Gazeteci Deniz Çakmak’a konuşan Akarsu Başkan Recep Ergül hakkındaki usulsüzlük iddialarını, birlik içinde görev alan işçilerin tazminatsız işten atılma sürecini ve kendisinin yönetim kurulu üyeliğinden çıkartılmasıyla ilgili hukuk mücadelesini anlattı. Mevcut başkanın yönetiminde yaşanan haksızlıklara sessiz kalmadığı için tehditlere maruz kaldığını, kendisi ve ailesi hakkında MESAM’ın kurumsal sosyal medya hesapları kullanılarak iftiralar atıldığını vurguladı, yönetim kurulu üyeliğinden çıkartılma kararını yargıya taşıdığını belirtti.

‘Orhan Baba, babalığını yap’

Akarsu Orhan Gencebay’a ithafen yazdığı metinde ise “Orhan Baba, babalığını yap. Hak için hakkaniyet için, adalet için ve MESAM’ın haysiyeti için manevi evladını MESAM’ın başına bela ettiğin gibi şimdi de ondan kurtar” dedi. Akarsu yayınladığı metinde kendisiyle aynı dönemde MESAM yönetim kuruluna seçilen Suat Suna, Hülya Şenkul ve besteci yorumcu Göksel Pesenpaten’in de eleştirileri nedeniyle Ergül yönetiminin baskı ve haksızlıklarına maruz kaldığını söyledi. İşte Akarsu’nun yayınladığı metnin tamamı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dilekçe

Selahattin Akarsu “keyfi gerekçelerle” bugüne kadar beş kez üyelikten çıkartılması ve mahkeme kararlarına rağmen üyeliğinin MESAM yönetimince engellenmeye çalışılmasıyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da bir dilekçe yazdı. Dilekçede Akarsu’nun kendisi ve ailesi hakkında birliğin sosyal medya hesaplarından yayınlanan ve kendisini karalama amaçlı olduğunu ifade ettiği videolara da yer verdi.

Recep Ergül’den Akarsu’ya cevap geldi

Selahattin Akarsu’nun iddialarına ve yargı sürecine dair cevap hakkını kullanmak isteyen MESAM Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ergül’ün yanıtı ise şöyle: “Selahattin Akarsu Orhan Gencebay’a çağrıda bulunuyor. Manevi oğlu ifadesi geçiyor. Ben Orhan Gencebay’ın manevi oğlu değilim. Bir gazetecinin uydurması neticesinde böyle bir şey yazılmış. Orhan baba beni eğer evlatlık olarak kabul ederse seve seve kabul ederim. Temiz bir insan, müziğimizin önemli bir ismi. Dolayısıyla oradan vurmaya çalışıyor. İkinci bir konu da şudur: Bu arkadaşımız 2022’de tarihinde Sivas’ta MESAM’ın gerçekleştirdiği Muhlis Akarsu Kültür Evi inşaatında bir usulsüzlüğe karıştı. Sivas’tan 3 tane teklif alıp bize getirdi. Bir inşaat şirketiyle anlaştı. Daha sonra inşaat şirketine gidip biz size iş verdik, eğer bana buradan bir para çıkartmazsanız, ben bu işi bozarım, ödemenizi alamazsınız şeklinde telkinler üzerine pazarlık sonucu 15.000 TL para almış. Bu bize göre rüşvettir.

Şahsın intikam duygularıyla tek adam gibi bir takım yakıştırmalar yapması doğru değil. Önceleri burada bir tek adam yumruğu vardı, bunu hepimiz biliyoruz ama bizim dönemimizde ilk defa demokratik bir yönetim anlayışı egemen kılındı MESAM’a, o da şu: Yönetim Kurulu üyelerinin hakları hatırlatılır. Önceden kararlara şerh koyan üyelere fiziksel veya sözlü olarak saldırı yapılırken şimdi ise şu hatırlatılır, her yönetim kurulu toplantısı öncesi yönetim kurulu üyeleri lehte oy verebilecekleri gibi aleyhte oy verip şerh de koyabilir, gerekçesini yazabilirler, gündeme madde ekleyebilirler. MESAM’ın iki buçuk yılda nereden nereye geldiğini tarafsız tarafsız herkes görüyor. Yani bir köy derneği görüntüsünden evrensel standartlarda bir başarı ortaya koyduk. 88 milyonla devraldığımız kurumu milyara getirdik. Üstelik 3 ay dayanamazlar, personel maaşını bile ödeyemezler denen bu kurum bizim dönemimizde ilk defa kendi binasına kavuşan ilk meslek birliği oldu.

Gayrettepe merkezde deprem nedeniyle de o bina ile ilgili üyelerimizin talepleri doğrultusunda yıkıp yeniden yapma kararı alındı. Dolayısıyla bu tarz çamur atmalar olacaktır. Bu kişilerin MESAM diye bir derdi yok. Bunlar tamamen seçilme derdine düşmüş. Çünkü burada bir saltanat vardı; huzur hakkı, harcırah adı altında bir yağma ve talan vardı. Bu beyanatları veren Selahattin Akarsu’nun da kuruma gelmeniz halinde belgeleriyle ortaya koyacağımız bir yağma ve talan anlayışına hizmet ettiğini göreceksiniz. Dolayısıyla bize düşmanlığının temel sebebi budur. Pek çok iftira atıp darp edildim dedi. Mesela bizim içimizde o tarz yabani, ilkel, sorunlarını yabanilikle çözecek bir insan da yok. Bizler uygar insanlarız. Bu konuyla ilgili gittik polis karakoluna ifade verdik ve her nedense darp raporu da ortaya çıkmadı. İddialar gerçek değildir.”

Klasik Türk Müziği'ni halka ulaştıran Nevzat Atlığ yaşamını yitirdiKlasik Türk Müziği’ni halka ulaştıran Nevzat Atlığ yaşamını yitirdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.