Harari: Atatürk eskiye bakmadı gelecek için vizyon oluşturdu. Bu ruha şimdi de ihtiyacımız var

'Sapiens' kitabıyla tüm dünyada milyonlarca okura ulaşan Yuval Noah Harari, Türkiye İş Bankası tarafından Cumhuriyetin 100. yaşı vesilesiyle düzenlenen 'Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış' konferansının kapanışında konuştu. Atatürk'ün vizyonuna vurgu yaptı.

Kültür Sanat 30 Eylül 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Yuval Noah Harari, Cumhuriyetin 100. yılı vesilesiyle düzenlenen ‘Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış’ konferansının kapanışında konuştu. İki gün boyunca düzenlenen konferansta İlber Ortaylı, Havva İşkan Işık, Thomas J. Sargent, Andrew McAfee ve Fabio L. Grassi gibi akademisyen, yazar ve girişimciler de Atatürk vizyonuyla geleceğe dair projeksiyon çizdi. Bedia Ceylan Güzelce’nin moderatörlüğünde konferansın kapanışında konuşan tarihçi Harari de bu vizyona vurgu yaptı.

Harari: İşte bu ruha ihtiyacımız var

Yoğun katılımla gerçeleşen söyleşide Yuval Noah Harari, Atatürk’ün “Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin” sözüyle ilgili olarak “Liderlerin gelecek vizyonu olmalı diyoruz. Atatürk eskiye bakmadı ve gelecek için bir vizyon oluşturdu. İşte bu ruha şimdi de ihtiyacımız var” dedi.

Yuval Noah Harari, iki gün süren konferansın kapanış konuşmasını gerçekleştirdi. Oturumun moderatörlüğünü ise Bedia Ceylan Güzelce üstlendi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonundan övgüyle bahseden Yuval Noah Harari, günümüzün ve kendi çalışmalarının da en önemli konularından biri olan yapay zekaya da konuşmasında önemli bir yer ayırdı. İsrailli yazar konu hakkında şunları söyledi. “Şu anda aşina olduğumuz ChatGPT gibi yapay zekâ çalışmaları, organik yaşamın gelişimiyle kıyaslanacak olursa henüz amip aşamasında. Yepyeni bir evrimsel sürecin hala ilk adımlarındayız. Bu organik bir evrim değil. İnorganik bir zekâ ve organik varlıklara göre milyonlarca kez daha hızlı ilerliyor. Organik hayat milyarlarca yılda evrildi ama yapay zekâda bu sadece birkaç on yıl sürebilir.”

‘Yeni nesle ne öğreteceğimize dair hiçbir fikrimiz yok’

Yuval Noah Harari, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapay zekâ yepyeni finansal cihazlar geliştirebilir, bunlar insanların anlayabileceğinin ötesinde olabilir ve 20 yıl sonra hiçbir insan, finansal sistemin nasıl işlediğini anlayamayabilir. Tamamen yapay zekâya güvenmek zorunda kalabiliriz. 2007-2008’de Wall Street’te birkaç deha yeni finansal cihazlar icat etti. Kimse anlamıyordu, kimse regüle etmedi. Birkaç yıl bunlar harika göründü, sonra hepsi çöktü. Yapay zekâya finansal sistem üzerinde artan bir güç verirsek belki birkaç yıl her şey iyi gidebilir, sonra çökebilir ve kimse ne olduğunu anlayamaz. Bu başka alanlarda da olabilir. Öyle bir noktaya geliriz ki kendi yaşadığımız süre içinde dünyayı hiç anlamayabiliriz. Sistemler bizlerle ilgili kararlar almaya başlayabilir. Bizim korkmamız gereken gelecek bu.”

Hâlihazırda insanların yaptığı pek çok işi yapay zekânın, robotların devralmasıyla yeni iş alanlarının da ortaya çıkacağının altını çizen Yuval Noah Harari, “İstihdam dünyasının gelecekte ne olacağını bilmiyoruz. Alternatif işlerin ne olduğuna dair fikrimiz, yeni nesle ne öğreteceğimize dair hiçbir fikrimiz yok. Çünkü geleceği tahmin edemiyoruz. Şu anda herkes çocuğuna kodlama öğretiyor. Belki yapay zekâ insandan çok daha iyi kod yazacak. Ne bilelim? Dolayısıyla çocuklarımıza kodlamayı öğreterek belki büyük bir hata yapıyoruz” yorumunu yaptı.

British Museum'a Türkiye'deki STK'lardan ortak çağrı: Çalınan eserlerin listesini yayınlayınBritish Museum’a Türkiye’deki STK’lardan ortak çağrı: Çalınan eserlerin listesini yayınlayın

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.