Advertisement

Reyhanlı’da 3 bin 500 yıllık ticaret belgesi bulundu

Hatay Reyhanlı'da kazı ve restorasyon çalışmalarında 3 bin 500 yıllık küçük bir tablet bulundu. Bulunduğunu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un açıkladığı tablette Akadça bir ticari anlaşmanın kaydı var.

Kültür Sanat 22 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Eski Alalah Kenti kazılarında deprem sonrası sürdürülen restorasyonda Geç Tunç Çağı’nın ekonomik yapısını ve devlet sistemini anlamada yeni bir bakış açısı sunan bir tablet bulundu. Keşfi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy duyurdu.

3 bin 500 yıllık tablette çivi yazısıyla Akadça yazılmış bir metin var. Johns Hopkins Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Jacob Lauinger ve doktora öğrencisi Zeynep Türker’in çalıştığı küçük tablet 4.2 ile 3.5 santimetre boyutlarında, 1.6 santimetre kalınlığında ve 27.85 gram ağırlığında.

Dil bilimciler çalışmalarını sürdürüyor

İlk satırlarında yüklü miktarda ahşap masa, sandalye ve tabure alımı kaydı yer alan buluntudaki sayılar ve kimin aldığı ya da kime verildiği gibi konularda dil bilimciler çalışma sürdürüyor. Bir ticari anlaşmayı belgeleyen tabletin ilk satırlarında yüklü miktarda ahşap masa, sandalye ve tabure alımı kaydedilmiş.

Tarihi mirasın bulunmasındaki özverili çalışmaları nedeniyle Bakan Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kazılar Daire Başkanlığı ekiplerini tebrik ederken Anadolu’nun zengin mirasını gelecek nesillere taşımak üzere büyük titizlikle çalıştıklarını söyledi.

Sümela Manastırı'nda vandalizmin izleri silinirken Hz. İsa'nın Son Akşam Yemeği duvar resmi keşfedildiSümela Manastırı’nda vandalizmin izleri silinirken Hz. İsa’nın Son Akşam Yemeği duvar resmi keşfedildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.