Özel’den Erdoğan’a ‘Hatay’ çıkışı: ‘Demek ki adamın kalbi yok’
6 Şubat ve sonrasındaki depremlerde büyük yıkımın yaşandığı Hatay'ın geçmişine ışık tutan 293 tescilli kültür varlığının enkazında yürütülen çalışmalarda, 542 nitelikli eser kurtarılarıldı. Enkazlarda kurtarılan eserler korumaya alındı.
6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonrası değerli kültür varlıklarının kurtarılması için kurulan Afet Bölgesi Kazı Başkanlığı ekiplerinin tescilli yapıların enkazında başlattığı çalışmalar sürüyor. Hatay’da gerçekleştirilen kurtarma kazılarına Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan başkanlığında, dokuz üniversiteden 16 bilim insanı ve 21 öğrenciden oluşan ekip katılıyor.
Kurtarma ekipleri bugüne kadar 205 konut ve dükkan, 27 cami, 25 çeşme, sekiz mescit, yedi türbe, beşer kilise ve sabunhane, dörder hamam ve hanın yanı sıra üç kamu binası olmak üzere 293 tescilli kültür varlığın enkazında çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışmalarda, 200 süslemeli mimari parça, 187 dini kitap, 44 litürjik malzeme (ayinlerde sembolik anlamı olan eşya), 30 seramik, 28 kitabe, 19 ikona, 12 mezar taşı, 7 el yazması mukaddes kitap, 8 ahşap kapı kanadı, 2’şer kandil ile kapı tokmağı, birer Osmanlı arması, haç ve sikke olmak üzere 542 tarihi eser kurtarıldı.
Kurtarılan eserler belgeleme, tasnif ve envanterleme işlemlerinin ardından geçici olarak oluşturulan kazı evi deposunda koruma altına alındı.Kurtardıkları nitelikli eserleri Hatay Arkeoloji Müzesine teslim ettiklerini aktaran Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, burada gerekli işlemlerin ardından kent yeniden ihya edildiğinde eserlerin özgün yerlerine konulacağını söyledi.
İstanbul’un tarihi simgelerinden Aziz Polieuktos Kilisesi’nin kalıntıları gün yüzüne çıkıyor