İstanbul’un tarihi simgelerinden Aziz Polieuktos Kilisesi’nin kalıntıları gün yüzüne çıkıyor

Doğu Roma döneminin yapılarından 1500 yıllık Aziz Polieuktos Kilisesi'nin kalıntıları, Saraçhane'deki arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarılıyor. Kazı ekibinin ulaştığı bulgular, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin envanterinde yer alacak.

Kültür Sanat 5 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Aziz Polieuktos Kilisesi kazıları sonrası bölge bir arkeoparka dönüştürülecek.

Saraçhane’de bulunan 1500 yıllık Aziz Polieuktos Kilisesi kalıntıları gün yüzüne çıkıyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmalarındaki bulgular müze envanterine kaydediliyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, Saraçhane’deki kazıda, kilisenin içinde bulunduğu alanın İstanbul’un en önemli arkeolojik kalıntılarına ev sahipliği yaptığını söyledi.

Aziz Polieuktos’un, Ayasofya’dan sonra döneminin en büyük ve önemli yapısı olduğunu söyleyen Asal, kilisenin, prenses Anicia Juliana tarafından kendisinden sonra iktidara gelen İmparator Justinianus ve hanedan mensubu olmayan eşi Theodora’ya karşı güç gösterisi amacıyla 524-527 yıllarında yaptırıldığını belirtti. Kilisenin çok önemli süslemelere de ev sahipliği yaptığını anlatan Asal, yapının kubbeli bazilika olarak değerlendirilebileceğini sözlerini ekledi.

Aziz Polieuktos Kilisesi, Doğu Roma’nın en önemli dini yapılarından biriydi.

Rahmi Asal, “Kubbeli bazilika olsun ya da olmasın özellikle mimari süsleme elemanlarıyla çok kıymetli. Mesela arşitrav bloğu üzerinde çok güzel bir şiir yer almakta, şiirsel bir konu anlatılmakta. Anicia Juliana ve ailesiyle soyuyla ilgili güzel ifadeler yer almakta. Bu nedenle çok kıymetli” dedi. Kazı alanının arkeopark olarak ziyarete açılması için çalışmalar devam ediyor.

Değerli parçaları sökülüp Venedik’e götürüldü

13. yüzyılda gerçekleşen 4. Haçlı Seferi sırasında Latin İstilâsı’na uğrayan İstanbul’un pek çok yapısı gibi Azizi Polieuktos Kilisesi de büyük tahribata uğramıştı. Kilisedeki pek çok değerli eser, Haçlılar tarafından yağmalanıp Venedik’teki San Marco Bazilikası’na götürülmüştü. Bazilika, Sultanahmet’teki At Meydanı’ndan yağmalanan bronz at heykellerine de ev sahipliği yapıyor.

Türkiye’ye geri getirilen Kibele heykeline büyük ilgi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.