Rönesans Rezidans’taki 55 kişi yok oldu: 6 Şubat’tan bugüne hüzünlü arayış
Dünyanın en önemli tarihi rotalarından Hatay, 6 Şubat’ta meydana gelen depremden en çok etkilenen şehirlerden biri oldu. Binlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapan kentin mimari yapıları depremde büyük hasar görmüştü. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, kentteki kültür varlıklarına ilişkin, “Enkazın içerisindeki kültür varlığı niteliği taşıyan mimari unsurların, ahşap yapıların, her tür taş yapısının bir şekilde ayrıştırılarak tekrar kullanıma kazandırılmasını amaçlıyoruz.” dedi.
Gökhan Yazgı, Hatay’da 6 Şubat depremlerinde zarar gören kültür varlıklarının molozlarının toplandığı merkez Antakya ilçesindeki Küçük Sanayi Sitesi içerisinde yer alan Kültür Enkazı Döküm ve Ayrıştırma Sahası’nda incelemelerde bulundu.Sahada çalışan ekiplerle görüşen Yazgı, yapılan çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi aldı.
Hatay’da yaptığı incelemeler sırasında konuşan Gökhan Yazgı, “Depremin ilk günlerinde tescilli yapılarımızı ilk önce koruma altına aldık. Daha sonra Afet Kazı Başkanlığımız tarafından yürütülen çalışmaların sonucunda elde ettiğimiz kültür molozları da burada gördüğünüz gibi parsel bazlı ayırarak tekrar ayrıştırmaya gidiyoruz. Bu enkazın içerisindeki kültür varlığı niteliği taşıyan mimari unsurların, ahşap yapıların, her tür taş yapısının bir şekilde ayrıştırılarak tekrar kullanıma kazandırmayı amaçlıyoruz” dedi.
Yaklaşık 100 kişilik bir ekiplerinin olduğunu aktaran Yazgı, bunların içerisinde sanat tarihçi, arkeolog, mimar ve inşaat mühendisi gibi alanında uzman kişilerin yer aldığını belirtti. Yazgı son olarak yakın gelecekte Hatay’da atılacak adımlara dair bilgi verirken “Şu anda burada bir laboratuvarımızı da kuruyoruz. Bu laboratuvarımızda da yeniden dönüştürdüğümüz, kurtardığımız bu eserlerimizi tekrar kullanılabilecek hale getirip restorasyon süreçlerimizde bunu kullanmayı amaçlıyoruz” dedi.