Hindistan’ın en cesur kalemlerinden Arundhati Roy hayatını yazdı

İlk romanı ‘Küçük Şeylerin Tanrısı’ ile Booker ödülü kazanan ve şu an ülkesinde 10 yıl önce yaptığı konuşma nedeniyle yargılanan Arundhati Roy'dan kitap müjdesi. Yazar hayatını ve merhum annesiyle karmaşık ilişkisini anlatan ilk anı kitabını yazdı.

Kültür Sanat 22 Eylül 2024
Roy 'Küçük Şeylerin Tanrısı' adlı romanıyla 1997 yılında Booker ödülünü kazanmıştı.

Arundhati Roy Hindistan’ın en ünlü yazarlarından biri. Roy ilk romanı ‘Küçük Şeylerin Tanrısı’ ile Booker ödülünü kazandığı 1997’deki edebi başarısından bu yana önceki ve bugünkü hükümetleri sert şekilde eleştirdi. Yalnızca ülkesi için değil, söz konusu ifade özgürlüğü olduğunda tüm dünya için sesini çıkardı, haksızlığa uğrayanların sesi oldu ödüllü yazar. Kapitalizme, azınlıklara yapılan muameleye ve küreselleşmeye eleştirilerinin yanı sıra insan hakları davalarına desteği nedeniyle hem çok eleştirildi hem çok desteklendi.

Booker ödüllü Arundhati Roy hakkında 2010 yılındaki bir konuşmasından dolayı açılan ve devam eden bir dava var. Ancak Roy’un gündemi bambaşka. Booker ödüllü yazar şu sıralar ilk anı kitabının heyecanını yaşıyor.

‘Mother Mary Comes to Me’ adlı  kitapta, Roy annesiyle olan karmaşık ilişkisini ve çocukluktan günümüze uzanan hayatını Kerala’dan Delhi’ye taşınarak anlatacak. Eylül 2022’de annesi Mary’nin ölümünden sonra “kalbi paramparça” olan ve tepkisinin yoğunluğu karşısında “biraz da utanan” Roy annesiyle ilgili duygularını anlamlandırmak için bu anı kitabını yazmaya başladı. Roy “Bu kitabı tüm hayatım boyunca yazdım” dedi ve şöyle devam etti: “Belki de benim gibi bir yazar anne olarak onun gibi birini hak ediyordu. Aynı şekilde belki onun gibi bir anne de kızı olarak beni hak ediyordu. Bir kız olarak annemin yasını tutmaktan öte en büyüleyici konusunu kaybetmiş bir yazar olarak da yas tutuyorum.”

Roy’un anı kitabı 4 Eylül 2025’te yayımlanacak. Hamish Hamilton’ın yayınevi direktörü Simon Prosser kitabı çok övdü: “Roy’un hayatı ve yazınına dair birçok unsuru büyüleyici bir şekilde bir araya getiren muhteşem bir anı kitabı. Sürükleyici, aydınlatıcı ve etkileyici olmasının yanı sıra, son derece dürüst, sık sık eğlenceli ve derinlemesine dokunaklı. Arundhati bir mucize ve ilham kaynağı – ve bu kitap da öyle.”

Hindistan’da iktidardaki BJP partisi yetkilileri tartışmalı terörle mücadele yasası uyarınca ödüllü Hint Yazar Arundhati Roy’a dava açılmasına izin vermişti. Roy 2010 yılında katıldığı bir etkinlikte Keşmir hakkındaki yorumları nedeniyle yargılanacak. Delhi yönetiminin en üst düzey yetkilisi VK Saxena, Roy ve eski üniversite profesörü Sheikh Showkat Hussain hakkında terörle mücadele yasaları uyarınca yasal işlem başlatılmasına onay vermişti. Dava haberinden iki hafta sonra yazar Pen Pinter ödülüne değer görülmüştü.

Başkomser Nevzat'ın yeni macerası Yırtıcı Kuşlar Zamanı 2 Ekim'deBaşkomser Nevzat’ın yeni macerası Yırtıcı Kuşlar Zamanı 2 Ekim’de

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.