Hollanda’da 4 bin yıllık tapınak bulundu

Arkeologlar, Hollanda'nın 'Stonehenge'i olarak adlandırılan dört bin yıllık bir tapınak buldu. Kalıntılar arasında Mezopotamya'dan geldiği tahmin edilen bir de camdan boncuk bulundu.Bu, boncuğun dört bin yıl önce beş bin kilometre kadar bir mesafe kat etmiş olduğu anlamına geliyor.

Kültür Sanat 3 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Arkeologların gömülmüş ve yakılmış halde yaklaşık 80 kişinin beden kalıntılarına rastladığı aktarılan açıklamada, ölen kişilerin ritüellerin oluşmasında önemli rolü olduğu bildirildi.

Geçen haftanın önemli gelişmelerinden biri gözden kaçmasın. Hollanda’da 4 bin yıllık tapınak bulundu. Geçen hafta  Tiel Belediyesi’nin yaptığı açıklamaya göre tapınağın arkeologların bir sanayi alanında 2017’de başlattığı kazılar neticesinde bulunduğu ve 4 bin yıllık olduğu belirtildi. Araştırma Hollanda için de önemli zira bu kazı, Hollanda’da böyle bir alanın ilk kez keşfedildiği bir çalışma.

Ekibin yaptığı açıklamaya göre bu çalışmalar, Hollanda’daki en büyük arkeolojik araştırması. Ayrıca kazılar neticesinde bulunan tapınağın İngiltere’deki ünlü Stonehenge Tapınağı’na benzediği söyleniyor. Açıklamada içinde üç mezarlığın bulunduğu dört futbol sahası büyüklüğündeki tapınağın, Taş Çağı’nın sonu Bronz Çağı’nın başlangıcında inşa edildiği bilgisi de veriliyor.

En dikkat çekici bulgu: güneş takvimi

Dört bin yıllık tapınakta, aralarında güneş takvimi, tahta kütükler, mezarlık ve ibadet için kullanılan yolların da dahil olduğu birçok farklı bölüm varmış.  Tapınaktaki en yüksek tepenin güneş takvimi olarak kullanıldığı ve güneş ışınlarının geliş açısı ve ulaştığı noktalara bakılarak yılın hangi döneminde olunduğunun anlaşıldığı ifade edildi. Araştırmacılara göre tapınağın en ilgi çekici bulgusu güneş takvimi. Zira bu, burada yaşayanların ibadetlerini, hasat zamanını ve diğer faaliyetlerini bu takvime göre belirlediği anlamına geliyor.

Mezopotamya bağlantısı: Camdan bir boncuk

Kazılar sırasında 1 milyondan fazla obje bulunduğu açıklandı. Dikkat çeken bir diğer kalıntı ise Mezopotamya’dan geldiği düşünülen camdan yapılmış boncuk. Bunun, Hollanda’da keşfedilen en eski cam boncuk olduğu, dolayısıyla tapınaktakilerin o dönemde yaklaşık 5 bin kilometre ötedeki insanlarla temas halinde olduğunu gösterdiğine işaret edildi.

Bu tapınağa ait izler artık görülemiyor. Ancak belediye yaptığı açıklamada bulunan objelerin bazılarının 23 Haziran-20 Ekim 2023 tarihlerinde Tiel’deki Streek Müzesi’nde, mezar kalıntılarının ise Leiden şehrindeki Ulusal Antika Müzesi’nde görülebileceği duyurdu.

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.