Oscar’ı da vururlar: Hollywood grevi artık sinemayı sarsıyor

Hollywood grevi dört ayı geride bırakmaya hazırlanırken gündemi sarsacak bir gelişme yaşandı. Oscar için mücadele edecek yapımlardan biri olması beklenen 'Dune 2'nin kasım ayındaki gösterimi 15 Mart 2024'te ertelendi. Sebebi de oyuncuların filmin tanıtımına katkı vermeyecek olması.

Kültür Sanat 27 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Serinin ilk filmi gişede 400 milyon dolar hasılat elde etmişti.

Hollywood grevi dördüncü ayını geride bırakmaya hazırlanırken peşi sıra yaşanan çekim ve gösterim iptallerinin en sansasyonel olanı geldi. Daha önce kasım ayında gösterime gireceği açıklanan ‘Dune 2’nin gösterimi 15 Mart 2024’e ertelendi. Warner Bros.’un dev bütçeli yapımı 2023 yılı içinde sinemaseverlerin izlemek için en çok beklediği filmlerden biriydi. Şirket sözcüsü yaptığı açıklamada Hollywood oyuncularının grevi devam ederken yıldızlarının tanıtıma katılmayacağından ötürü filmin gösterim tarihini ertelediklerini söyledi.

Yazar Frank Herbert’in 1965’te yarattığı evrenden uyarlanan ‘Dune’ serisinin yönetmen koltuğunda ilkinde de olduğu gibi Kanadalı usta isim Denis Villeneuve oturuyor. Timothée Chalamet ve Zendaya gibi isimlerin kadrosunda yer aldığı filmin gösteriminin ertelendiği tarih aynı zamanda yapımın bu yılki Akademi Ödülleri’ni kaçıracağı anlamına geliyor. Daha gösterime girmeden 96. Akademi Ödülleri’nin en güçlü adaylarından biri olarak lanse edilen filmin, törenlerde yer almayacak olması sektör için de büyük bir kayıp anlamına geliyor.

Dune 2 sektöre hayat verecekti

İlk Dune filmi dünya çapında gişede 400 milyon doların üzerinde hasılat elde ederken, ikinci filmin ertelenmesi koronavirüs salgınının yaralarını sarmaya çalışan sinema sektörü için büyük bir darbe olacak. ‘Barbie’ ve ‘Oppenheimer’ ile adeta nefes alan sinema sektörü için Denis Villeneuve imzalı filmin hasılatı da büyük önem taşıyordu. Warner Bros tarafından yapılan açıklamada başka filmlerin de oyuncularının tanıtımlara katılamayacağı gerekçesiyle gösterim tarihlerinin ertelendiği duyuruldu. Buna göre ertelenen bir diğer film ‘Godzilla x Kong: Yeni İmparatorluk’ oldu.

3 Mayıs’ta Amerikan Yazarlar Birliği’nin başlattığı greve temmuzda SAG-AFTRA’ya bağlı oyuncular da katılınca son 63 yılın en büyük grev dalgası ortaya çıktı. Ağustos ayı içerisinde gerçekleşen görüşmelerde şu ana kadar bir ilerleme sağlanmazken senarist ve oyuncular yapay zeka kullanımının sınırlandırılmasına dair güvence ve çalışma şartlarının düzeltilmesi talebini yineliyor. Dört ayı geride bırakmaya hazırlanan grev nedeniyle bugüne kadar pek çok yapımın çekimi iptal edildi ya da ileri bir tarihi ertelendi.

Devir teslim zamanı: 'Barbie' ilk kez zirveden indiDevir teslim zamanı: ‘Barbie’ ilk kez zirveden indi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.