Oscarlı ‘İlgi Alanı’nın yönetmeni Glazer’ın konuşması Yahudileri ikiye böldü

Oscar Ödülleri'nde Auschwitz'te geçen Holokost filmi ‘İlgi Alanı'yla En İyi Uluslarası Film ödülünü kazanan Jonathan Glazer'ın konuşmasına tepki gelmeye devam ediyor.

Hollywood'da aralarında senarist ve yapımcıların da olduğu sinema dünyasından 450'den fazla isim konuşmaya tepki gösteren bir mektup yayınladı.

Kültür Sanat 20 Mart 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Jonathan Glazer Oscar aldığı gecede sahneden “Gazze” diyerek yaşanan katliama ses veren ilk ve tek isim olmuştu.

İngiliz yönetmen Jonathan Glazer’ın ‘İlgi Alanı’ filminde Auschwitz Toplama Kampı komutanı Rudolf Höss bir ara karanlığın ortasındaki bir ışığa bakar ve orada kamera günümüzdeki kampı gösterir. Bu kamera hareketiyle ‘İlgi Alanı’ dünü anlatan bir film olmaktan çıkar ve bugüne de gelir.

‘İlgi Alanı’ filmi En İyi Uluslararası Oscar’ı aldığında sahnede yönetmen Glazer yaptığı konuşmada bunun bir kez daha altını çizmişti. “Tüm seçimlerimiz şu anki durumu yansıtmak ve yüzleşmek içindi, o zaman ne yaptıklarını değil, şimdi ne yaptıklarımızı göstermek için yapıldı… Filmimiz insanlığın en kötü haliyle nelere yol açtığını gösteriyor. Bu tüm geçmişimizi ve şimdiki zamanımızı şekillendirdi” demişti.

Lakin bir şey daha söylemişti: “Filmimiz insanlıktan çıkmanın en kötü noktaya vardığını gösteriyor. Bu geçmişimizi ve bugünümüzü şekillendirdi. Şu anda burada Yahudiliklerini ve Holokost’un pek çok masum insan için çatışmaya yol açan bir işgal tarafından gasp edildiğini reddeden insanlar olarak duruyoruz. İster ekimin kurbanları olsun, İsrail’de 7 Ekim’in kurbanları ya da Gazze’de devam eden saldırının kurbanları, bu insanlık dışı muamelenin tüm kurbanları olarak nasıl direneceğiz?”

Glazer’ın bu konuşmasını takdir edenler olduğu gibi tepki gösterenler de var. Özellikle de muhafazakar Yahudi dünyasından geliyor bu tepkiler.

İlgi Alanı/ The Zone of Interest(2023)

Son tepki bir açık mektupla geldi. Hollywood’da aralarında senarist ve yapımcıların da olduğu sinema dünyasından 450’den fazla isim konuşmaya tepki gösteren bir mektup yayınladı.

Eli Roth, Debra Messing, Amy Pascal, Lawrence Bender mektuba imza atanlar arasında. “Bir insan ırkını yok etmeye çalışan Nazi rejimi ile yok oluşunu önlemeye çalışan İsrail ulusu arasında ahlaki bir denklik oluşturmak amacıyla Yahudiliğimizin gasp edilmesini reddediyoruz” diyorlar. Mektubun tamamı şöyle:

“Biz Yahudi yöneticiler ve Hollywood profesyonelleriyiz.

Bir insan ırkını yok etmeye çalışan bir Nazi rejimi ile kendi yok edilmesini önlemeye çalışan bir İsrail ulusu arasında ahlaki bir denklik oluşturmak amacıyla Yahudiliğimizin gasp edilmesini reddediyoruz.

Gazze’de her sivil ölümü trajiktir. İsrail sivilleri hedef almıyor. Hamas’ı hedef alıyor. Hamas rehineleri serbest bırakıp teslim olduğu an, bu yürek burkan savaşın sona ereceği andır.

Binlerce yıl öncesine dayanan ve Birleşmiş Milletler tarafından bir devlet olarak tanınan bir vatanı savunan yerli bir Yahudi halkını tanımlamak için ‘işgal’ kelimesinin kullanılması tarihi çarpıtıyor.

Bu, dünyada, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Hollywood’da artan bir anti-Yahudi nefretini besleyen modern kan iftirasına inanma hakkı veriyor. Artan antisemitizm ortamı sadece Bay Glazer’ın filmde tasvir edilen Holokost sırasında hiçbir devletin yapmadığı gibi bizi her zaman içine alacak Yahudi Devleti İsrail’e olan ihtiyacı vurguluyor.”

‘The Zone of Interest’, 2023.

Glazer şimdilik gelen tepkilerle ilgili bir yorum yapmıyor. Lakin konunun pek de tartışılacak bir tarafı da yok aslında. İsrail devleti, Gazze’de yürüttüğü insanlık dışı muameleler nedeniyle Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Adalet Divanı’nda ‘soykırım’ suçlamasıyla açılan davada yargılanıyor.

Oscar geçti, yönetmen Jonathan Glazer'in Gazze konuşması hala tartışılıyorOscar geçti, yönetmen Jonathan Glazer’in Gazze konuşması hala tartışılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.