Bir asırlık Cumhuriyet’in coşkusu artık sahnede: Bu Memleket Bizim

İBB Şehir Tiyatroları yeni sezon açılışını Cumhuriyetin 100. yılı şerefine 'Bu Memleket Bizim' oyunuyla yapacak. Gösteri, 300’ü aşkın oyuncunun yanı sıra 20 kişilik dans ekibi ve genişletilmiş Şehir Tiyatrosu Orkestrası ile Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava sahnesi'nde izleyiciyle buluşacak.

Kültür Sanat 2 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Cumhuriyetin 100. yılı sanat camiasında karşılık bulmaya devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, kuruluşuna tanıklık ettiği Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına özel büyük ve görkemli bir oyun hazırlıyor. 109 yıllık tarihinde gerçekleştirdiği birçok ilke bir yenisini ekleyen tarihi sanat kurumu ‘Bu Memleket Bizim’ isimli oyunu sahneye taşıyacak. Oyun, 300’ü aşkın oyuncunun yanı sıra 20 kişilik dans ekibi ve genişletilmiş Şehir Tiyatrosu Orkestrası ile Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava sahnesi’nde izleyiciyle buluşacak.

‘Bu Memleket Bizim’, Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Nutuk’undan başta olmak üzere, Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı ve Milli Mücadele ve Cumhuriyetin kuruluşuna yazdıklarıyla ışık tutan Erol Toy, İsmet Küntay, Samim Kocagöz, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun metinlerinden parçaların yanı sıra birçok yazarın bazen bir cümleyle, bir pasajla katıldığı bir metinden oluştu. Oyun, Ali Gökmen Altuğ, Aslı Öngören, Yıldırım Fikret Urağ ve Yiğit Sertdemir tarafından kurgulanarak sahneye taşındı. Çiğdem Erken’in direktörlüğündeki oyunun orkestrasyonu ve özel müziklerini Deniz Noyan  besteledi.

İBB Şehir Tiyatroları sezonu ‘Bu Memleket Bizim’ ile açıyor

İBB Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenecek ‘Bu Memleket Bizim’in koro düzenlemesini Burçak Çöllü üstlendi. Orkestrayı şef Hakan Elbir yönetirken, Dicle Doğan’ın koreografisiyle sahnede olacak. Oyunun dekor tasarımında Barış Dinçel’in imzası varken kostümler ise Nihal Kaplangı’y ait.

Geçen sezon  Klasiklerle Buluşuyor başlığıyla duyurduğu repertuvarıyla seyircisinin beğenisini kazanan, biletleri çok kısa bir sürede tükenen İBB Şehir Tiyatroları, duyurduğu iki yıllık repertuvarı bu sezon tamamlamıştı. Şehir Tiyatroları bu yıl, yeni sezonu alışılageldik tarihinden önce, eylül ayında Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda ‘Bu Memleket Bizim’ isimli oyunla açıyor.

‘Bu Memleket Bizim’, kostümlerinden dekoruna, ışığından metnine, koreografisinden müziklerine, uzun süre hafızalarımızda etkisini sürdürecek bir oyun olmayı amaçlıyor. İBB Şehir Tiyatroları yeni sezonuyla Cumhuriyetin kuruluşunu ve 100 yıl önce bu topraklardan işgale son vermek için verilen mücadeleyi gençlerle anlatmak için yola çıktı.

Konser Kurdu: Elektronik müzikten halk müziğine bol çeşitli menüKonser Kurdu: Elektronik müzikten halk müziğine bol çeşitli menü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.