İmparator Konstantin’in dev heykeli yeniden Roma’da

İmparator Konstantin'in dev heykeli asırlar sonra Roma'da. 4. yüzyılda üretilen heykel 5. yüzyıldaki Got saldırılarında yok olma eşiğine gelmişti. Günümüze ulaşan 10 parçası baz alınarak 3D teknolojisiyle yeniden üretilen heykel görücüye çıktı.

Kültür Sanat 11 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İmparator Konstantin, yeni bir başkent arayışı sırasında bugünkü İstanbul'u buna en uygun şehir olarak seçmişti.

Roma’nın en görkemli yapılarından Maxentius Bazilikası’nın batı kısmında bir zamanlar İstanbul’a da adını veren İmparator Konstantin’in dev bir heykeli bulunuyordu. Tıraşlı yüzü, dalgalı saçları ve heybetli duruşuyla heykel Roma’nın Gotlar tarafından yağmalanması sonrası büyük zarar görmüştü. Yağmadan geriye kalan baş ve ayak kısımları günümüzde Roma’daki Capitolini Müzesi’nde sergilenmeye başlamıştı. 16. yüzyıla gelindiğinde o eski görkemli halinden eser kalmayan dev heykel Factum Vakfı ve Prada Vakfı’nın ortak girişimleriyle aslına uygun biçimde yeniden üretildi. Üstelik 3D teknoloji kullanılarak.

Milattan sonra 4. yüzyılda yapılan heykel dev boyutlarıyla dikkat çekiyor.

Konstantin heykeli müze bahçesinde

1700 yıllık heykelden günümüze ulaşmayı başaran 10 parçanın detaylı taraması sonucu ortaya çıkan veriler 3D teknolojisinin de kullanılmasıyla bir bütün oluşturuldu. 2022 yılında başlayan çalışmalar sonrasında Konstantin heykeli 6 Şubat’ta Villa Ceffarelli’de hazırlanan yere kondu. Capitolini Müzesi’nde heykelin orijinal parçalarını gören ziyaretçiler hemen yanındaki Villa Ceffarelli’de de rekonstrüksiyonuna bakıp 1700 yıl önceki heybetli hali hakkında da fikir sahibi olabilecek.

İmparator Konstantin yeni bir başkent arayışı sırasında bugünkü İstanbul’u buna en uygun şehir olarak seçmişti.

Milattan sonra 293 yılında bugünkü Sırbistan’ın Niş (Naissus) kentinde dünyaya gelen İmparator Konstantin Roma İmparatorluğu’nu Hıristiyanlık inancına taşıyan isim olarak biliniyor. Roma’daki asayiş sorunları ve barbar saldırıları neticesinde başkenti farklı bir yere taşımak isteyen imparator bunun için iki şehre odaklanmıştı. Bunlardan biri Byzantion diğeri ise Çanakkale’deki Alexandria Troas’dı. Konumu ve doğası itibarıyla Byzantion’u seçen imparator kente yeni yapılar ve daha güçlü surlar inşa ettirdi. Artık bu büyük kentin adı Nea Roma ya da Konstantinopolis olacaktı. 330 yılında başkent ilan edilen İstanbul sonrasında ayakta kalan Roma’nın tek güç merkezi olma özelliğini de taşıdı.

Capitolini Müzesi, heykelin günümüze ulaşan 10 parçasına ev sahipliği yapıyor.

2023 yılında Türkiye'de en önemli 10 arkeolojik keşif2023 yılında Türkiye’de en önemli 10 arkeolojik keşif

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.