İnci Taneleri: Çocuklar hem uzak hem yakın

‘İnci Taneleri’nin 15. bölümünde Dilber’in sorunları iyice sarpa sardı. Azem zengin tanıdıkları sayesinde kızına bir adım daha yaklaşırken hem kızı hem oğlu ondan kaçmaya başladı.

Kültür Sanat 17 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Geçen hafta müzikhol kankaları Dilber ve Yıldız (Hazar Ergüçlü, Ümit Beste Kargın) tefeciden borç almış, akabinde paranın yarısını kaptırmıştı. Yeni bölümde bu da yetmezmiş gibi, Dilber’i hastanelik edene kadar döven kocası (günümüze gayet uyan bir şekilde 23 gün içeride yattıktan sonra) hapisten çıktı, bir de Dilber’le aynı pansiyona yerleşti. Kocasından kurtulamayacağını anlayan Dilber taktik değiştirerek onun suyuna gitmeye başladı.

Taraflar karışıyor

Çetemizin elebaşı Nusret’in (Rıza Kocaoğlu), zamanında savaş açtıkları Sırat’ı (Emrah Aytemur) ziyarete gitmesi işleri daha da karıştıracak. Bu ziyaretin sebebi, himayesi altına girdikleri yeni patron Reyyaz’ın (Selim Erdoğan) pis işlerini yapmak istememesiymiş. E baştan niye Sırat’la birlikte hareket etmediler diye sormayın. “Çünkü öyle!” dışında bir cevap gelmiyor aklımıza. Arada çiçek gibi Cihan’ımız (Kubilay Aka) heba olmasa bari.

Bir masa uzakta!

Kayıp Nehir (Sera Kutlubey) ve kardeşi Cihan yeni bölümde hasret giderdi; ama Nehir babaları Azem’den (Yılmaz Erdoğan) uzak durmaya, kardeşini de artık görüştürmemeye kararlı. Diziyi sarmaşık misali ele geçiren tesadüfler tabii ki buna izin vermedi ve Azem, onca mekân arasından Nehir’in de olduğu bir restorana götürüldü. Buna rağmen hâlâ karşılaşmadıklarını söylememize gerek yok herhalde? Nehir’in köşe bucak kaçması, süreci sündürdükçe sündürecek.

Dizi yansıması

🔴 İzleyicinin favori repliği bu kez Azem’den değil, beklemediğimiz karakterlerden biri olan Mahun Hanım’dan (Gülenay Kalkan) geldi: “Gençlik çok güzel şey, ama gençlerin elinde heba oluyor.”

🔴 Yine bir başka karakter Sırat, ‘kaybedecek bir şeyi kalmayan insan’ temalı aforizmaları tersine çevirerek “Kazanacak hiçbir şeyi kalmayan bir adam neye ihtiyaç duyar ki…” diyerek hayattan bir beklentinin kalmaması hissini özetledi. Azem’in replik kotası dolunca Yılmaz Erdoğan elindekileri diğer karakterlere üleştiriyor diye boşa demiyoruz.

🔴Eğitim köşemizde bu hafta Azem, öğrencisi Ayça’ya (Ülkü Hilal Çiftçi) dilbilgisi yerine bahçecilik dersi verdi. (Evet,  bundan da anlıyor.) Hep masa başı eğitim yerine bir nevi gençlerin artık unuttuğu el becerilerini öğretmek istedi. Çok da güzel yaptı!

🔴 Önceki bölümlerde ödev diye bir şeyin olmaması gerektiğini söyleyen Azem, bahçecilik dersi sırasında “Ödev bir şey ezberletmektir, görev bir şey yaptırmaktır,” diyerek aslında, bir şeyi öğretmenin en iyi yolu onu yaptırmaktır, demiş oldu.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Bu ekme-biçme etkinliğinde bir ipucu keşfetmiş olabiliriz! Bahçeye Piraye de (Selma Ergeç) katılınca üçü birden mutlu mesut tohum ektiler. Bu detay, bir aile olarak ilişkilerinin ilk tohumlarını birlikte attıkları şeklinde bir metafor olabilir. Topraktan ürün almanın uzun sürmesi gibi bu ilişkinin meyvelerini görmeleri de uzun sürebilir. Geç olsun, güç olmasın.

🔴 Olayların oldubittiye getirilmesi artık göze batmaya başladı. Mafya Reyyaz’ın  alıkoyduğu kişiyi telefonla baş başa bırakması gerçekçilikten epey uzak. Yine Reyyaz’ın korumalarla doldurduğu evine el kol sallayarak girilmesi de benzer bir detay. ‘Dilek Taşı’ dizisinin oldubittileriyle yarışır hale geldi bu iş.

🔴 Tesadüflerin artmış olması da diziyi yokuş aşağı götürür, bizden söylemesi. ‘Kızla oğlan karşılaşır’ tadında yaz dizisi çekilmiyor neticede. Olaylar zaten yavaş yavaş açılıyorken senaryoda hedefe giden yolları daha zekice döşeyecek zaman da fırsat da bol oysa.

16. bölüm fragmanı

Künye
Yayın mecrası: Kanal D
Yapım:  BKM
Yapımcı: Necati Akpınar
Yönetmen: Şenol Sönmez
Senaryo: Yılmaz Erdoğan
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli, Şahin Kurnaz
Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Rıza Kocaoğlu, Sera Kutlubey, Bora Cengiz, Yasemin Baştan, Güven Kıraç, Selim Erdoğan, İrem Çıray, Onur Akbay, Mustafa Yıldıran, Ülkü Hilal Çiftçi, Orkuncan İzan, Mücahit Koçak, Furkan Rıza Demirel, Furkan Murat Uğur, Kayra Sır, Evren Duyal, Ümit Beste Kargın, Emrah Aytemur, Begüm Atak, Muhammet Kulu, Elif Erol, Deniz Erdoğan, Gülenay Kalkan, (konuk) Bekir Aksoy.

İnci Taneleri: Geçmiş gelip ayağına takılıyorİnci Taneleri: Geçmiş gelip ayağına takılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.