İnci Taneleri: Yalanlar sobelendi!

‘İnci Taneleri’nin 16. bölümünde Dilber kocasından kurtulmak için uç yollara sapmaya karar verdi. Yeni ilişkisine başlamadan önce sırlarını Piraye’ye anlatmaya niyetlenen Azem’se çok geç kaldı.

Kültür Sanat 24 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Geçen hafta Dilber, şiddet görse de bir türlü kurtulamadığı kocasının suyuna gitmeye, sonra da onu başından atmanın yolunu bulmaya karar vermişti. Yeni bölümde Dilber kocasını her gece başından savmak için türlü oyunlara başvurmak zorunda kalacağını, şiddetin de ardı arkası kesilmeyeceğini anlayınca bu işi kökünden halletmeye, onu öldürtmek için adam tutmaya karar verdi.

Katil uşak mı?

Geçen hafta Azem ve kızı Nehir (Yılmaz Erdoğan, Sera Kutlubey) aynı mekânda olsalar da Nehir babasından kaçtığı için karşılaşamamışlardı. Azem bunun sebebini “Annesini benim öldürdüğümü düşünüyor,” şeklinde açıkladığı için hepimizin hemfikir olduğu ‘katil Nehir’ tahmini boşa çıktı. Nehir üstüne üstlük kardeşiyle babasını da görüştürmüyor. Herkesi Azem’in kaldığı otele toplayıp Hercule Poirot’yu çağırmamıza vallahi çok az kaldı. Sıkalım dişimizi, belki sezon finalinde, yani haftaya ortaya çıkar!

Geç kalmış itiraflar

Piraye’nin (Selma Ergeç) şoförü, Adem’in adının Azem olduğunu öğrenip onu internetten aratınca eşini öldürmekten hapis yattığını öğrendi. Şu teknoloji çağında sahte adıyla aratsalar bile sonuç alırlar diye kendimizi paralamıştık ama işte… Azem ve Piraye sonunda duygularını birbirine açtı, Azem de sırlarını açıklayacak diye sevinecektik ki dizi klişeleri kanununun yedinci maddesi uyarınca itirafı yarıda kesildi; Piraye her şeyi başkasından öğrendi.

Dizi yansıması

🔴 Biz izleyiciler olarak anlamıştık ama Piraye de sonunda Azem’e çekilmesinin sebebinin, onunlayken aile gibi hissetmesi olduğunu anladı. Bölümün sonunda aynısı, yani Piraye’yle kızının yanında aile gibi hissettiği itirafı Azem’den de geldi. Azem ailesini, yani kendi ifadesiyle dağılan inci tanelerini toplamaya çalışırken zannediyoruz ki yeni bir kolyeyle işi çözecek.

🔴 Hislerin adamı Azem, özel ders verdiği Ayça’ya (Ülkü Hilal Çiftçi) bu kez de bir şarkının nasıl daha hisli söyleneceğine dair güzel bir tüyo verdi: “Şarkı söylerken bir şiiri melodik olarak seslendirdiğini unutma.” Her şeyi bilen Azem şimdi de vokal koçluğuna başladığı için izleyicinin alay konusu olacaktı ki, Ayça’nın babasız büyümesiyle ilgili duyguları ortaya çıkınca alaycılığımız bir güzel boğazımızda düğümlendi.

🔴 Sahne geçince alaycılığımız başka bir sahneye devretti: Sevgilisinden ayrıldığını ilk fırsatta müjdeleyen Piraye’nin Azem’den homurtuyla karışık “Hmm, anladım…” diye bir cevap alması tam Azem’lik hareket. Vallahi Piraye aşırı hareketli sevgilisinden sonra dünyanın en düşük tempolu insanıyla nasıl yapacak biz de bilmiyoruz.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Rıza Kocaoğlu’nun oynadığı Nusret karakterinin kart şifresi 1925’miş. Oyuncunun gerçek hayatta Göztepe takımının taraftarı olmasına gönderme olduğuna garanti gözüyle bakıyoruz.

🔴 Dilber’in, kendisine şiddet uygulayıp bir aydan az içeride yatan kocasını öldürtme niyeti günümüzün adalet sistemini özetliyor: Hukuksuzluğun getirdiği hukuksuzluk. Şiddet gören kadınların bir kısmının şikâyeti dikkate alınmıyor; önceki bölümlerden biliyoruz ki Azem’in emniyet müdürüyle tanışıklığı olmasa Zahir hapse hiç girmeyecekti.

Bu vakaların bazıları da Dilber’inki gibi geçici çözümle karşılaşıyor. Bu durum da kadınların uzun vadede kendini korumak için Dilber gibi yasa dışı yollara başvurmalarına neden oluyor. Akla ister istemez Çilem Doğan gibi örnekler geliyor (Şiddet görmesi dışında Dilber’in kocası onu pavyonda çalışmaya da teşvik ediyor. Bu da bir başka benzerlik). Yani Dilber’in öyküsü tahminimizden daha gerçek.

Künye
Yayın mecrası: Kanal D
Yapım: BKM
Yapımcı: Necati Akpınar
Yönetmen: Şenol Sönmez
Senaryo: Yılmaz Erdoğan
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli, Şahin Kurnaz
Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Rıza Kocaoğlu, Sera Kutlubey, Bora Cengiz, Yasemin Baştan, Güven Kıraç, Selim Erdoğan, İrem Çıray, Onur Akbay, Mustafa Yıldıran, Ülkü Hilal Çiftçi, Orkuncan İzan, Mücahit Koçak, Furkan Rıza Demirel, Furkan Murat Uğur, Kayra Sır, Evren Duyal, Ümit Beste Kargın, Emrah Aytemur, Begüm Atak, Muhammet Kulu, Elif Erol, Deniz Erdoğan, Gülenay Kalkan, (konuk) Bekir Aksoy.

İnci Taneleri: Çocuklar hem uzak hem yakınİnci Taneleri: Çocuklar hem uzak hem yakın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.