Yasaklanmayınca bayram oldu: İstanbul dışında Türkiye’nin 1 Mayıs’ı böyle kutladı
Türkiye'nin son yıllarda yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesi için gösterdiği çaba meyvelerini vermeye devam ediyor. Bu kez de İngiltere'den 2600 yıllık bir heykel iade edildi.
Bir tarihi eser daha ait olduğu topraklara dönüyor. Bugün Aydın sınırları içinde yer alan Miletos Antik Kenti kökenli heykel Türkiye yolcusu. İngiltere’deki bir müzayedede satıldığı fark edilen milattan önce 6. yüzyıla tarihlenen heykel gövdesi hukuki girişimler sonucu Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’ne teslim edildi. Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’nde yapılan teslim etkinliğine Büyükelçi Osman Koray Ertaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep Boz ile Londra Metropolitan Polisi yetkilileri katıldı.
Türkiye’ye iade edilen heykel gövdesi hakkında ilk duyuruyu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sosyal medyadaki paylaşımıyla duyurdu. Bakan Ersoy yaptığı paylaşımda şunları söyledi: “Türkiye kökenli eserlerimizi ana yurduna kavuşturmaya devam ediyoruz. İngiltere’nin başkenti Londra’da 2021 yılında satışa çıkan Milet kökenli ve M.Ö. 6. yüzyıla tarihli “kore torsosu”nu teslim aldık. İngiltere Metropolitan polisiyle gerçekleştirdiğimiz iş birliği ile iadesini sağladığımız eseri Londra Büyükelçimiz Sayın Osman Koray Ertaş bugün yapılan törenle teslim aldı. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum”
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Boz Miletos kökenli eserin arkaik döneme ait kadın heykelinin vücut kısmı olduğunu belirtti. Londra’nın sanat pazarının son derece geniş olduğu ve çok sayıda satışın takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Boz bakanlık ekiplerinin müzayedelerde satılan eserleri ve geçmiş bilgisini incelediğini anlattı. Boz iade edilen kore torsosuyla ilgili ise “2021 yılında yapılan bir satışı incelerken bu eserin satışa çıktığını gördük. Eser hakkında Dışişleri Bakanlığına çeşitli raporlar sunduk. Bu raporlarla konu karşı ülkeye intikal etti. Metropolitan Polisi bu konuyu eseri satışa sunan müzayede eviyle ele aldı ve en nihayetinde gerek sunduğumuz dokümanlar gerek eserin Anadolu kökenli olduğunu ispatlamaya yönelik raporlarımız bu eserin Türkiye’ye iadesini sağlamış oldu” dedi.
Zeynep Boz Türkiye’nin başka ülkelerle tarihi eserler konusunda işbirliği yaptığını da belirterek bu konuda destek vermeye hazır olduklarını ifade etti. Çalıntı eserlerin tespiti ve iadesi konusunda yapılan anlaşmalara işaret eden Boz “Aynı işbirliğini İngiltere ve herhangi bir müzeyle yapmaktan geri durmayız” dedi.
Türkiye kökenli çok sayıda eserin İngiliz müzelerinde sergilendiğini hatırlatan Boz “Tarihsel süreçte buraya gelmiş eserlerin iadesiyle ilgili çalışmalarımız da hız kesmeden devam edecek. Bundan vazgeçmemiz mümkün değil” dedi. Boz, İngiltere müzelerinden kaybolan ve çalınan eserler arasında Türk eseri bulunup bulunmadığına ilişkin müzelerin soruşturmalarını sürdürdüğünü kaydederek “Özel olarak sorduğumuz birkaç eserle ilgili de gerekli incelemeyi yapıp bilgi vermeleri konusunda anlaştık. Birtakım eserlerin kaçak kökenine ilişkin soruşturma yapıp sonuçları da kendileriyle paylaşacağız” dedi.