Londra’da kılıçlı saldırgan önüne çıkanı doğradı: 14 yaşındaki çocuk öldü, dört yaralı

Londra'da Hainault Metro İstasyonu yakınlarında bir evi hedef alan kılıçlı saldırgan ikisi polis dört kişiyi yaraladı, 14 yaşındaki çocuk saldırıda hayatını kaybetti. Evin civarındakilere de saldıran 36 yaşındaki saldırgan gözaltına alındı.

Dünya 30 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Yer İngiltere’nin başkenti Londra. Hainault semtinde bir yerleşim yerinde elinde dev bir kılıçla dolaşan bir saldırgan bir eve ve evin civarındakilere saldırdı.

Metropolitan Polis Teşkilatı’nın aktardığına göre saldırgan yerel saatle 06.50 sularındaki saldırıda ikisi polis olmak üzere dört kişiyi yaraladı, 14 yaşındaki bir çocuk saldırıda hayatını kaybetti. 

36 yaşında olduğu belirlenen saldırgan uzun uğraşlardan sonra polis tarafından yaka paça gözaltına alındı.

Olaya ilişkin açıklama yapan Metropolitan Polis Teşkilatı’ndan Komiser Yardımcısı Ade Adelekan “Bu dehşet verici bir olay. Toplumun genelinin şok ve endişe içinde olduğunu biliyorum. İnsanlar ne olduğunu bilmek isteyeceklerdir ve biz de elimizden geldiğince çabuk daha fazla bilgi vereceğiz” dedi.

Adelkan “Bölge halkı için tehdit kalmadı. Saldırıyla alakalı başka şüpheli de yok. Olayın terör saldırısı olduğunu düşünmüyoruz” diye ekledi.

Polisler yine de bölgede ayrıca güvenlik önlemleri alırken İngiltere İçişleri Bakanı James Cleverly de saldırıya ilişkin görüntülerin sosyal medyada paylaşılmaması uyarısı yaptı. Cleverly  X hesabından yaptığı paylaşımda şöyle yazdı:

“Bu sabah Hainault İstasyonunda meydana gelen olay hakkında düzenli bilgi alıyorum. Düşüncelerim saldırıdan etkilenenlerle birlikte. Acil müdahale ekiplerine teşekkür ederim. İnsanları internette spekülasyon yapmamaya veya görüntüleri paylaşmamaya ve ilgili bilgileri polise vermemeye çağırıyorum.”

Londra Belediye Başkanı Sadık Khan ise “Polis teşkilatı ile sürekli temas halindeyim. Bölgede devriye sayısını artıracağız. Polis memurları ve acil durum hizmetleri, insanları korumak için tehlikeye doğru koşarak şehrimizin en iyi yanını gösterdiler. Onlara tüm kalbimle teşekkür ediyorum” dedi.

Bu arada Londra’nın toplu ulaşımından sorumlu Transport for London şirketi de saldırının gerçekleştiği Hainault Metro İstasyonu’nun ulaşıma kapatıldığını ve bu durumun bir süre daha geçerli olacağını bildirdi. New North Road her iki yönde de kapatıldı, 150 ve 247 numaralı otobüsler Manford Way, Manor Road ve Fencepiece Road güzergahına yönlendirildi.

Saldırı nasıl oldu?

Saldırının başlamasıyla şüphelinin tutuklanması arasında ne kadar zaman geçtiği belli değil ancak olayın yaklaşık iki saat içinde sona erdiği anlaşılıyor. Yerel polis teşkilatı yerel saatle 09.00 itibariyle bir kişinin yakalandığını bildirmişti bile.

Polis şu ana kadar olayların nasıl geliştiğine dair çok az bilgi verdi, ancak görgü tanıkları çok sayıda kişinin yaralandığı kaotik bir sahne görüntüsü çiziyor.

Bir görgü tanığı PA haber ajansına çığlık sesleri duyduğunu ve polis memurlarının şüpheliyle bir anda karşı karşıya geldiğini söyledi. Tanık sözlerine şöyle devam etti:

“Gürültü arka taraftan geldiği için arka pencereden dışarı baktım, sarı giyimli bir adamın bazı çitlerin üstünden atladığını gördüm… Sonra tekrar sokağa dönecekmiş gibi bir ara sokağa girdi. Bir erkek ve kadın polis gördüm, onu kovalıyorlardı ve silahı bırakması için bağırıyorlardı.”

Laing Close semtinde de hasarlı bir araç görüldü ancak siyah arabanın olaya karışıp karışmadığı belli değil.

Bölge halkından bir başka kişi de çitlerin ve garajların üzerinden bahçelere tırmanırken polis tarafından takip edilen şüphelinin görüntülerini çekmeyi başardı.

BBC’nin aktardığına göre görüntülerde bir adamın “Herkes kapısını kilitlesin” diye bağırarak mahalle sakinlerini uyardığı duyuluyor.

Saldırgan hakkında ne biliyoruz?

Bu aşamada bu olaya karıştığından şüphelenilen 36 yaşındaki adam hakkında çok az şey biliyoruz. Zira saldırganın adli kaydı bulunmuyor. Halk tarafından çekilen videolarda 20’li ya da 30’lu yaşlarda bir adamın Samuray kılıcı taşıdığı görülüyor.

Bir videoda adamın İngilizce bağırdığı duyuluyor ancak ses ne söylediğine dair kesin bir yargıya varmak için yeterince net değil.

Terör saldırısı mı?

Londra polisi olaydan birkaç saat sonra yaptığı açıklamada olayın “terörle bağlantılı görünmediğini” zaten söylemişti. Polis ayrıca başka şüpheli aramadığını ve halk için devam eden bir risk olmadığını söyledi.

Öte yandan günün erken saatlerinden itibaren bölgede hala büyük bir polis varlığı bulunuyor.

ABD'de arama için eve giren polislere saldırı: Dört ölü, dört yaralıABD’de arama için eve giren polislere saldırı: Dört ölü, dört yaralı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.