İngiltere’de kriz: Sekiz yılda 180 kütüphane kapandı

Ulusal Yayıncılar Birliği'nin verilerine göre İngiltere dünyada en çok kitap basılan ülkelerden biri. Buna rağmen İngiltere'de 2016'dan beri kamuya ait tam 180 kütüphane kapandı ya da başka kurumlara devredildi.

Kültür Sanat 4 Eylül 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Kütüphaneleri, çokkatlı kitapçıları ve her yıl yayınlanan yüz binlerce kitapla İngiltere dünyanın yayıncılık alanındaki en önde gelen ülkelerinden biri. Ancak ülkede son yıllarda işler eskisi gibi gitmiyor. Hatta 2016’dan bu yana önlenemez bir kötüye gidiş söz konusu. BBC’nin haberine göre son sekiz yılda İngiltere genelinde 180 kütüphane kapandı. Bu kapanmaların nedeni bütçe yetersizliği.

İngiltere genelinde bu kütüphaneleri destekleyen bir kuruluş rakamların “halk kütüphanelerinin karşı karşıya olduğu krizin boyutlarını gözler önüne serdiğini” söyledi. Bir hükümet sözcüsü kütüphane hizmetleri üstündeki “baskıları” kabul ettiklerini ve “bı durumu tersine çevirmeyi amaçladıklarını” söyledi.

Belediyeler hizmeti yarı yarıya azalttı

İngiltere’deki tüm kütüphane yetkililerine gönderilen Bilgi Edinme Özgürlüğü talepleri ve Arts Council England verileri ülkenin 2016’dan bu yana her 20 kütüphaneden birini ya tamamen kapatarak ya da gönüllü gruplara devrederek kaybettiğini gösteriyor. Geriye kalanların üçte birinin yani yaklaşık 950’sinin çalışma saatleri azaltıldı ve en az üç belediye 2016’dan bu yana hizmetini yarı yarıya azalttı. BBC’ye göre önümüzdeki yıl düzinelerce kütüphane daha kapatılabilir.

Araştırmaya göre kapanan kütüphanelerin çok önemli bölümü daha yoksul bölgelerde. Kapanan kütüphanelerin sadece dörtte biri nispeten zengin bölgelerde. Bu durum kitaba erişimde daha dezavantajlı bölgeler için tehlike çanları çaldığı anlamına geliyor.

Tarih ve kültür eğitimi işe yaradı: 10 yaşındaki Onur Türkiye'nin en genç bağışçısıTarih ve kültür eğitimi işe yaradı: 10 yaşındaki Onur Türkiye’nin en genç bağışçısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.