Arı gibi çalışırım, kelebekleri çekerim

Yedi yıl önce hobi olarak başladığı fotoğrafçılıkta büyük beğeni toplayan inşaat işçisi Süleyman Erdeğer, çektiği karelerle dikkat çekiyor. Erdeğer "Beni üniversitede çalışan bir öğretim üyesi ya da herhangi bir eğitim görevlisi zannediyorlar" dedi.

Kültür Sanat 23 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

20 yıldır inşaat işçisi olarak çalışan Süleyman Erdeğer, işindeki ustalığının yanı sıra fotoğraftaki maharetiyle de dikkat çekiyor. Isparta’da yaşayan Erdeğer, iş dışındaki zamanlarında büyük tutku beslediği fotoğrafçılığa yöneliyor. Hobi olarak başladığı fotoğrafçılıkta geldiği nokta itibarıyla büyük beğeni toplayan Erdeğer, özellikle doğada yakaladığı karelerle bu alandaki yetkinliğini gözler önüne seriyor.

Çevresindeki insanların hem inşaat işçiliği hem de kelebek fotoğrafçılığı yaptığını duyunca şaşırdığını belirten Erdeğer, “Arkadaşlar ile öncelikle fotoğraf ve kelebek hakkında sohbet ediyoruz. ‘İnşaatçıyım’ dediğim zaman, ‘Ne alaka’ diyorlar. Çok şaşırıyorlar. Benim üniversitede çalışan bir öğretim üyesi ya da herhangi bir eğitim görevlisi olduğumu sanıyor. Ama işimi severek yaptığım için, çok fazla arazi gezip, çok fazla tecrübe yaşadığımız için bizim de bazı bilgilerimiz var”  dedi.

Süleyman Erdeğer 168 kelebek türünün 158’ini fotoğrafladı

Özellikle kelebeklere küçüklüğünden beri sevdiği için ayrı bir ilgisi olduğunu anlatan Erdeğer, Isparta’daki 168 kelebek türünün 158’ini fotoğraflamayı başardı. 2016 yılından beri doğal yaşam fotoğrafları çektiğini söyleyen Erdeğer, sadece Isparta Yenişarbademli’de yaşayan Dedegöl mavisi kelebeğini de fotoğrafladığını belirtti.

Erdeğer, Isparta’daki 168 kelebek türünün 158’ini fotoğrafladı.

Fotoğrafları sabah saatlerinde çekiyor

Süleyman Erdeğer yaptığı açıklamada “İnşaat işi ile uğraşıyorum. Mantolama, izolasyon ve iç boya işi yapıyorum” diyen Süleyman Erdeğer, “Hobi olarak hafta sonları fotoğraf çekiyorum. Fotoğrafta da kelebek çekmek, uzmanlık alanım. Kelebekler, güzel bölgelerin, güzel bitkilerin olduğu yerlerde dolaştığı için bizi hep güzel yerlere götürüyor. O açıdan Isparta tabiatı, bitki çeşitliliği açısından çok zengindir. Çok zengin olduğu için kelebekler de haliyle fazla yaşıyor. Dışarıdan gelen arkadaşlarımız oluyor. Hep beraber arazi yapıyoruz” diyen Erdeğer, “Türkiye’de sadece Isparta’da yaşayan Dedegöl mavisi kelebeği var. Dışarından gelen arkadaşlar, bu kelebeği çekmeye geliyor. Biz de bu arkadaşlara kelebeğin fotoğraflarını çektiriyoruz. Isparta’da kelebek fotoğrafı çeken kişi sayısı, bir elin parmağını geçmez. Aktif olarak sürekli gezdiğimiz 5 arkadaşımız var” dedi.

Erdeğer, fotoğrafları genelde sabahların erken saatlerinde çekiyor.

Gençlere de özellikle doğada fotoğraf çekmeyi tavsiye eden Süleyman Erdeğer,  “Kuşlar, kelebekler, yaban hayvanları düşük ışıklarda gezer. İnsanların olmadığı zamanlarda gezerler. Gün doğumuna, gün batımına yakın. İnsanlar ortaya çıktığı için gün içerisinde fazla dolaşmazlar. Gündüzleri sürekli hareket halinde değildir. O yüzden sabah erken kalkıp gitmemiz gerekiyor. Akşam geç dönmemiz gerekiyor. Çok fazla arazi gezmemiz gerekiyor. Bunun yanında çok fazla masraf etmemiz gerekiyor”  dedi.

Gazze'ye destek bu kez işe yaradı: Coldplay'in Malezya konserine onay çıktıGazze’ye destek bu kez işe yaradı: Coldplay’in Malezya konserine onay çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.