İptal kültürü balmumu heykelini de kaldırttı

Gerard Depardieu hakkındaki cinsel saldırı iddiaları gündemde yer almaya devam ederken Paris'teki Grevin Müzesi Fransız oyuncunun balmumu heykelini gelen tepkiler üzerine kaldırdığını duyurdu. Heykel 1981'den beri sergilenmekteydi.

Kültür Sanat 20 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Gerard Depardieu bir süredir hakkındaki cinsel saldırı iddialarıyla gündemde. Bu iddialar karşısında geçen ay bir açık mektup yayınlayan Fransız oyuncu tüm suçlamaları reddetmişti. Le Figaro gazetesinde yayınlanan açık mektubunda “Asla ama asla bir kadını taciz etmem” diyen 74 yaşındaki oyuncuya geçen hafta da benzer bir suçlama yöneltilmişti. Cinsel saldırı tartışmaları devam ederken ödüllü aktörün Paris’teki Grévin Müzesi’nde 1981 yılından bu yana sergilenen balmumu heykeli kaldırıldı. Fransız oyuncu müzede balmumu heykeli bulunan yaklaşık 250 Fransız ve uluslararası şahsiyetten biriydi. Müzede balmumu sergilenen isimler arasında futbolcu Zinédine Zidane, Omar Sy, Kraliçe 2. Elizabeth ve Ryan Gosling gibi isimler de yer alıyor.

Grévin’den açıklama geldi: Tepkiler üzerine kaldırdık

Paris’te her yıl yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği Grévin Müzesi pazartesi günü ziyaretçilerin olumsuz tepkileri ve sosyal medyadaki yorumlar üzerine balmumu heykelini kaldırdığını duyurdu. Oyuncu Charlotte Arnould’a tecavüz ve cinsel saldırı iddiasıyla 200’den fazla filmle Fransız sinemasının ikonlarından olan Gerard Depardieu hakkında 2020 yılında  resmi soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma devam ederken 12 kadın oyuncu Depardieu’ya benzer suçlamalar yöneltmişti.

Gerard Depardieu hakkında suçlamalarla ilgili henüz herhangi bir mahkeme kararı bulunmuyor. Ancak Grévin Müzesi’nin balmumu heykeli kaldırma kararının yanı sıra geçen cumartesi günü bir Belçika belediyesi Depardieu’nun onursal vatandaşlık unvanını elinden aldı. Kanada’nın Quebec eyaleti de kadınlara yönelik yorumları nedeniyle oyuncuya verdiği onursal unvanı birkaç gün sonra iptal etti. Bunun dışında geçen hafta Fransa Kültür Bakanı Rima Abdul Malak aktörün iddia konusu tutumunun Fransa’yı utandırdığını belirterek ülkenin en büyük ödülü olan Legion of Honour’un elinden alınabileceğini söyledi.

Gerard Depardieu açık mektup yazdı: Asla bir kadını taciz etmedimGerard Depardieu açık mektup yazdı: Asla bir kadını taciz etmedim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.