İran bildiğiniz gibi: Saçı açık oyuncu nedeniyle festival iptal edildi

Geçen yıl Mahsa Amini'nin gözaltında hayatını kaybetmesi sonrası ülke genelinde protestoların başladığı İran'da kadınlara ve sanatçılara yönelik baskıcı politikalar devam ediyor. 13. İran Kısa Film Akademi Ödülleri, etkinliğin afişinde bulunan saçı açık kadın fotoğrafını nedeniyle yasaklandı.

Kültür Sanat 26 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
İranlı yetkililer bu ayın başlarında, yasayı ihlal eden kadınların sayısının artması nedeniyle devriyelere yeniden başladı.

İran rejimi kadınlara ve sanatçılara yönelik baskı ve sansür politikalarından vazgeçmiyor. Ülkede geçen yıl, 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alınmasının ardından öldürülmüştü. Bunun üzerine kadınların başörtülerini yakıp, saçlarını kestikleri aylarca devam eden bir direniş süreci başlamıştı. İran’da kadınlar hâlâ başörtüsü takmadıklarında gözaltına alınma riski yaşıyor.

1982 yapımı filmin orijinal afişi.

Bu gerici politikaların son hamlesi, bir film festivalinin yasaklanmasına neden oldu. Bu sene 13. edisyonu gerçekleşecek İran Kısa Film Akademi Ödülleri yasaklandı. Gerekçe, afişte yer alan fotoğraftaki kadının başı açık olması. Afişte, Susan Taslimi’nin başrolünde olduğu 1982 yapımı ‘Yazdgerd’in Ölümü/ The Death of Yazdgerd’  adlı filmden bir görüntü bulunuyor.

Ceza ve yasaklar arka arkaya

Bakanlık sözcüsü Mohammad Mehdi Samoui, IRNA’ya yaptığı açıklamada, “Kültür ve İslami Rehberlik Bakanı yasaya aykırı olarak afişte başı açık bir kadın fotoğrafı kullanılması nedeniyle 13. ISFA Film Festivali’ni yasaklama emri verdi” dedi. Bakanlık, festivalin iptal kararından bir süre önce de İranlı oyuncu Afsaneh Bayegan’a kamuya açık bir etkinlikte saçlarını örtmediği gerekçesiyle 2 yıl ertelenmiş hapis cezası vermişti.

Eylül ayında gerçekleşmesi planlanan festivalin ne zaman ve nasıl gerçekleşeceği belirsiz.

I. Elizabeth döneminin yazarı tarafından gizlenmiş belgeleri 400 yıl sonra ortaya çıktıI. Elizabeth döneminin yazarı tarafından gizlenmiş belgeleri 400 yıl sonra ortaya çıktı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.