Türkiye’nin artık bir Cumhuriyet Müzesi var

İBB, Osmanlı su mirası Taksim Maksemi’ni bir Cumhuriyet Müzesi'ne dönüştürdü. Burası, 100. yılını geride bırakan Cumhuriyet'e adanmış ilk ve kalıcı tek müze. Restorasyon sonrası gerçekleşen açılışta Mahir Polat 10Haber'in sorularını yanıtladı.

Kültür Sanat 9 Haziran 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
İBB başkanı Ekrem İmamoğlu, Taksim'deki Cumhuriyet Müzesi'nin açılışında bir konuşma yaptı.

Türkiye geçen 29 Ekim’den bu yana Cumhuriyet’in 100. yılını kutluyor. Sergiler, konserler, yarışmalar, projeler… Bütün bir yıla yayılan kutlamalardan geriye kalıcı projeler kalacak. İstanbul’da Taksim Meydanı’nda dün açılan Cumhuriyet Müzesi de işte bu kalıcı projelerden biri.

Ama bir başka özelliği daha var bu müzenin. Dün müzenin açılışında sahneye çıkan İBB Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da işte müzenin bu özelliğini anlattı konuşmasında. İmamoğlu 100. yılını geride bırakan Cumhuriyet’in ilk Cumhuriyet temalı müzesini açtıklarını söyledi.

Cumhuriyet Müzesi pazartesi günleri hariç 10.00-19.00 saatleri arasında açık.

Atatürk’ün mareşallik üniforması ve süveteri Cumhuriyet Müzesi’nde

Padişah I. Mahmud tarafından 1732-33 yılları arasında inşa ettirilen Taksim Maksemi yüzlerce yıl bu işleviyle kullanıldıktan sonra şimdi Cumhuriyet Müzesi olarak kapılarını herkese açtı. Müzeye başta Şişli Atatürk Evi olmak üzere pek çok koleksiyondan özel eşya ve belge müzeye bağışlandı. Bunlar içinde en dikkat çekeni Mustafa Kemal Atatürk’ün Florya’da giydiği süveter ve mareşallik üniformasıydı. Kurtuluş Savaşı zaferi sonrası büyük imkansızlıklarla kurulan Cumhuriyet’in geçtiği aşamaları sergide belli başlıklarla görmek mümkün. Ulaşım, haberleşme, eğitim ve mimari gibi farklı alanlara dair bilgi ve belgeler maksem içinde oluşturulan sergi alanında ziyaretçilerini bekliyor.

Mahir Polat: Türkiye’in kalbine böyle bir müze yakışırdı

Müze açılışı sonrası İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat 10Haber’e Cumhuriyet Müzesi’nin kuruluş hikâyesini anlattı: “Türkiye, Cumhuriyet ile birlikte ilk defa eşit ve adil bir topluma kavuştu. Onun değerleriyle yepyeni bir tarih yolculuğuna başladık. Bu Türkiye’nin tarihindeki en önemli olaydır. Dolayısıyla 100. yıl içindeyken şehre böyle bir müze kazandırmak istedik.  Bunun Taksim Cumhuriyet Meydanı’nda olması çok anlamlı. Zira hemen önünde 95 yıl önce yapılmış bir Cumhuriyet Anıtı da var. Sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin de kalbi konumundaki bu meydana böyle bir müze yakışırdı.”

Polat da İmamoğlu gibi Cumhuriyet’in bir müzesi olmadığını hatırlatıp müzede Cumhuriyet’in kazanımlarının toplumun hikâyesi üzerinden anlatıldığını söyledi: “Burası toplumu bir bütün olarak ele alan bir müze. Toplumun hiçbir kesimini ayırt etmeksizin, bu topraklardaki insanların 100. yıllık Cumhuriyet hikâyesiyle birlikte geldiği modern çizgiyi temsil eden bir müze. Biz sembollerin toplumu anlamak için yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Semboller ve kodlar insanın sınırlarını daraltan şeyler. İyi bir bakış açısı da sunmadığı görüşündeyim. O yüzden biz de sembolik iş yapmıyoruz. gerçekten olması gereken, eksik olan bir şey yaptık. Türkiye’nin bir Cumhuriyet Müzesi yoktu. Tekrardan bunun altını çizeyim.”

Polat: ‘Bir ayıbı kapattık’

Mahir Polat “Cumhuriyet sadece 1923’te kurulan bir rejimin adı değil, bugünün bizatihi kendisidir. İyisiyle kötüsüyle bu toprakların ayakta kalma mücadelesidir. Cumhuriyetin ne olduğunu farklı kuşaklara anlatan bir müzesi var artık İstanbul’un. Bizce bir ayıbı kapattık” dedi.

İBB Miras tarafından restore edilen 292 yıllık tarihi su makseminin önceki haline de değinen Mahir Polat “Burası bir dönem sergi salonu olarak kullanıldı. Aslında yapının çok iyi bir potansiyeli var. Ancak bu denli kamusal bir alandaki sergi salonu bir türlü kamusallaşamıyordu. Yani burada bir sanat galerisi olduğunun insanlar farkında değildi. Restorasyonla birlikte daha erişilebilir ve davetkar bir mekân ürettik. Olası İstanbul depremine karşı binayı geleceğe taşıyacak statik müdahalelerimiz oldu. Doldurma sonucu hemzemin haline gelen yüzeyi eski haline getirdik. Böylece o anıtsal yüksekliği tekrardan kazandı. Tabii Cumhuriyet Müzesi’ndeki bu sergi yıllar içinde yenilenecek de. Elbette bu geçici bir sergi değil. Ancak yeni temalarla ziyaretçileri buluşturacağız” dedi.

Cumhuriyet Müzesi pazartesi hariç her gün açık

Cumhuriyet Müzesi Osmantan Erkır ile Şişli’deki İBB Atatürk Müzesi’nin değerli katkılarıyla oluşturulan Atatürk’ün müşir üniforması, çizmesi, triko süveteri, kalpağı gibi kişisel eşyalarını içeren koleksiyonuyla da ziyaretçileri için özel bir deneyim mekanı olmayı amaçlıyor. Cumhuriyet Müzesi pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Müzeye giriş indirimli 15, tam ise 50 Türk Lirası.

Taksim'de bir de Cumhuriyet Müzesi olacak!Taksim’de bir de Cumhuriyet Müzesi olacak!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.