İstanbul Modern’in yeni artistik direktörü Çelenk Bafra

İstanbul Modern'de tanıdık bir yüz. 2011–2018 yılları arasında İstanbul Modern’de küratörlüğün yanı sıra sergi ve programlar direktörlüğü görevlerini üstlenen Çelenk Bafra artistik direktör olarak müzeye dönüyor.

Kültür Sanat 12 Eylül 2024

İstanbul Modern’in artistik direktörlüğüne müzenin yabancısı olmayan bir isim getirildi. 2011–2018 yılları arasında İstanbul Modern’de küratörlüğün yanı sıra sergi ve programlar direktörlüğünü üstlenen Çelenk Bafra artistik direktör olarak müzeye dönüyor.

16 Eylül 2024 tarihi itibariyle yeni görevine başlayacak Çelenk Bafra müzenin sanat programlarını, koleksiyonunu ve küratöryal yapısını geliştirmenin yanı sıra uluslararası program ve işbirliklerini güçlendirmekten sorumlu olacak. 2004’teki kuruluşundan bu yana 20 yılda 10 milyon ziyaretçiye ulaşan müzenin direktörlüğünü üstlenecek isim için çalışmaların da sürdüğü açıklandı.

Çelenk Bafra bir dönem İstanbul Bienali’nin direktörlüğünü üstlenmişti

Küratör ve direktör olarak 20 yıldır bienal ve müzelerin yanı sıra sanat fonu ve uluslararası misafirlik programlarında çalışan Çelenk Bafra Türkiye ve Avrupa’da çok sayıda sergi ve sanat programı düzenledi. Türkiye ve Fransa’da Siyaset Bilimi, Sanat Medyasyonu ve Kültürel Tarih öğrenimi gören Bafra Fransa Kültür Bakanlığı tarafından Marsilya’daki Avrupa ve Akdeniz Medeniyetleri Müzesi’nin (MuCEM) yönetim kurulunda görevlendirilmişti.

2001–2010 yıllarında çalıştığı İKSV’de İstanbul Bienali direktörlüğü ile birlikte Venedik Bienali ve Fransa’da Türkiye Mevsimi gibi yurtdışı programlarda görev alan Bafra 2011’den 2018’e kadar İstanbul Modern’de küratörlük yaptı, sergiler ve programlar direktörü olarak müzenin küratöryal ekibini yönetti. 2018–2024 arasında SAHA’da direktörlük görevini üstlenirken yazarlık ve küratörlüğe devam eden Çelenk Bafra Açık Radyo’da “Hariçten Sanat” adlı uluslararası bir kültür sanat programı hazırlayıp sunuyor.

Olafur Eliasson sergisine akın var akın! Bir ayda 70 bin ziyaretçiOlafur Eliasson sergisine akın var akın! Bir ayda 70 bin ziyaretçi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.