İstanbul Müzik Festivali Günlüğü: Cumhuriyet Tangoları

İstanbul Müzik Festivali'nde tango zamanı. Cumhuriyet döneminde bestelenen Türkçe tangolar Saint Benoit Lisesi'nde seslendirilecek. Bu özel gecenin solistliğini ise İncesaz'dan da tanıdığımız Ezgi Köker üstleniyor.

Kültür Sanat 15 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Cumhuriyet Tangoları'nı Ezgi Köker seslendirecek.

İstanbul Müzik Festivali Cumhuriyet Tangoları’na ev sahipliği yapacak. Geçen ay tangonun Türkiye’de yüzyılı aşan macerasına 10 Haber‘de yer vermiştik. 51. İstanbul Müzik Festivali kapsamında bu akşam gerçekleşecek bu özel buluşma ise tutkunun müziğinin Cumhuriyet dönemindeki serüvenine odaklanıyor. Cumhuriyet sonrası dönemde İstanbul’da büyük bir ilgi görmeye devam etti. Düğünlerin de vazgeçilmezi haline gelen tango müziği zaman içerisinde Türkçe sözlü bestelerle de zenginleşti.

Festivalde tangonun yüzyıllık hikâyesi seslendiriliyor

İstanbul Müzik Festivali, bu akşam tabiri caizse bir tango tarihi seçkisiyle karşımıza çıkacak. Tango, 1930 ve 1940’ların Türkiyesi’nde Türkçeleşirken ortaya benimsenen ve bugün klasik haline gelen eserler ortaya çıkmaya başlıyor. Tango bu devirde bir nevi yerlileşti.  Necip Celal Andel, Fehmi Ege, Necdet Koyutürk ve İbrahim Özgür gibi besteciler, birçok tango eseri üretti. Cumhuriyet döneminin Batılılaşma hamlelerinden biri olarak da kabul edilebilecek olan bu müzikal atılım, aynı zamanda bir idealin de yansıması olarak karşımıza çıkıyor.

İstanbul Müzik Festivali’ndeki bu özel akşamda tango klasiklerini, St. Benoit Fransız Lisesi’nde seslendirilececek. Konserde Hakan Şensoy yönetimindeki Milli Reasürans Oda Orkestrası, İncesaz’ın solistlerinden Ezgi Köker ile Teyfik Rodos, Tolga Salman, Rüstem Mustafa ve Toros Can’a eşlik edecek. Fehim Ege, Kaptanzade Ali Rıza Efendi, Yaşar Güvenir, Müfit Hasan, Necip Celal Andel, Nabahat Üner, Necdet Koyutürk, Kadri Cerrahoğlu ve Şefik Gürmeriç gibi bestecileri müzikseverlerle buluşuyor.

İstanbul'dan Ludovico Einaudi geçtiİstanbul’dan Ludovico Einaudi geçti

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.