Emeklilerden İstanbul’da tabutlu eylem: Hükümetin beceriksizliğinin faturasını ödemeyeceğiz
İstanbul'daki Türk-İslam Eserleri Müzesi altında yer alan sarnıcın tarihi 15 asır öncesine uzanıyor. Sarnıca dair fotoğraflar paylaşan Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, tarihi yapının yakın bir gelecekte turistik ziyaretlere açılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
İstanbul için söylenen taşı toprağı altın sözüne bir de arkeolojik bir versiyon eklememiz gerekiyor. Zira kentin dört bir yanında gerçekleşen kazılarda tarihi değiştirecek buluntular ortaya çıkıyor. Hatta bazen bunun için çok da kapsamlı bir kazı gerçekleştirmeye dahi gerek kalmıyor. Bunun son örneği dün Sultanahmet’te gerçekleşti. Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Erhan Afyoncu twitter hesabından yaptığı paylaşımla ortaya çıkarılan tarihi yapının müjdesini verdi.
İstanbul tarihinde önemli olaylara tanıklık eden Damat İbrahim Paşa Sarayı’nın altında Doğu Roma dönemine ait tarihi bir sarnıç ortaya çıkarıldı. Günümüzde Türk-İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet veren tarihi yapının altındaki sarnıç en az 15 asır öncesine tarihleniyor. Sarnıcın fotoğraflarını da paylaşan Tarihçi Prof. Dr. Erhan Afyoncu, tarihi yapı hakkında bilgiler paylaştı. İstanbul’un fethinden sonra da sarnıç özelliğini bir süre devam ettiren yapı sonrasında çok daha farklı bir işlevle kullanılmış. Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Afyoncu’nun twitter paylaşımında yer verdiği bilgiye göre sarnıç, Osmanlı döneminde uzun bir dönem arşiv mahzeni olarak da kullanılmış.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın eski İstanbul Tapu Kadastro binasının (Defter-i Hakani) Atasofya Müzesine dönüştürülmesi sırasında bulunan Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait sarnıç, İstanbul’un yer altında kalan tarihi mirasına dair dikkat çekici bir örnek. Prof. Dr. Afyoncu sarnıcın yakın zamanda turistik ziyarete açılması için çalışmaların sürdüğü bilgisini de paylaştı. Tarihi yapıda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sürdürdüğü çalışmalar neticesinde 9 bin kamyon toprak tahliye edilmiş durumda.