Hasankeyf’teki kazılarda 1600 yıllık Roma kışlası bulundu
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimiyle İsviçre'den Türkiye'ye iade edilen 37 parçalık kültür varlığı, Ankara'ya getirildi. Urartu ve Roma dönemine ait tarihi eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne teslim edildi.
10Haber’de önceki gün İsviçre’den 37 tarihi eserin Türkiye’ye iade edileceği haberini okumuştunuz. Urartu ve Roma dönemine ait tarihi eserler Ankara’ya ulaştı. Özel güvenlik önlemleriyle Türkiye’ye getirilen eserler Esenboğa Havaalanı’ndan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne nakledildi.
Ankara’da düzenlenen Arkeoloji Çalıştay’ına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İsviçre’den eserlerin iade edileceğini duyurmuştu. Bakan Ersoy son 20 yılda iade edilen eserler hakkında da bilgi paylaşırken Türkiye ve İsviçre arasında geçen yıl imzalanan kültür varlığı kaçakçılığının önlenmesine yönelik ikili anlaşma kapsamında sağlanan ilk eser iadesiyle ilgili müjdeli haberi şu sözlerle açıkladı:
“Artan farkındalık projelerinde ve özellikle yasa dışı yollarla ülkemizden çıkarılmış olan eserlerin iadesinde görmekteyiz. İsviçre Konfederasyonu Başkanı Alain Berset ile karşılıklı olarak imzaladığımız anlaşmayla bu alandaki ortaklığımızı, güç birliği niyetimizi ortaya koymuştuk. Urartu dönemi kap kacak, koşum takımı gibi parçalarla beraber, Roma döneminden kalma 1800 yıllık bir geyik heykelinin de aralarında bulunduğu 37 parça eserimiz artık ait olduğu topraklara dönüyor”
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy son olarak, “2002-2023 yılları arasında yurt dışından iadesi sağlanan eser sayısı 12 bin 39 adede ulaşmıştır. Bu mücadelenin etkinliği şüphesiz sadece sayılarla ölçülemez, ancak ülkemizin bu konuda ne kadar ısrarlı ve ciddi olduğunu tüm dünyaya göstermesi açısından da önemli bir veri olarak değerlendirilmelidir” dedi.