İzlanda’dan gelen soğuk hava Müzik Radarı’na yakalandı

28 Temmuz'da İstanbul'a gelecek olan Sigur Ros'un yeni albümü 'Atta' ile piyanist Vikingur Olafsson'un Bach'ın 'Goldberg Varyasyonları'nı yorumladığı albümü bu hafta Müzik Radarı'nın gündeminde. İzlandalı iki müzisyen şu sıcak günlerde müzikal esintisiyle bünyenizi serinletebilir.

Kültür Sanat 3 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Vikingur Olafsson, Bach'ın 'Goldberg Varyasyonları' albümü Deutsche Grammophon etiketiyle çıktı.

İzlanda son yıllarda müzikte dikkate bir hayli değer işler yapıyor. Bundan yıllar önce İzlanda denince akla gelen tek müzisyen Rusya kökenli ünlü piyanist Vladimir Ashkenazy’ydi. 1990’lı yıllardan itibaren sanata kendi bütçeleri doğrultusunda büyük yatırımlar yapan İzlanda, bu kültürel atılımının şimdi lezzetli meyvelerini topluyor. Moder mimarinin güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen başkent Reykjavik’teki Harpa Konser Salonu, 372 bin nüfusa sahip bu mütevazı ülkenin müzik alanındaki konumuna epey bir artı değer katmış durumda.

İzlanda imajına katkı sağlayan başkaca unsurlar da var elbette. Bu yazı bunlardan ikisine adanmış durumda. Biri post-rock topluluğu Sigur Ros, diğeri son yılların en başarılı piyanistlerinden biri olan Vikingur Olafsson. Ancak yazıya başlamadan elbette Johann Johannsson, Björk, Olafur Arnalds, Soley ve GusGus gibi isimlere de bir selam göndermeyi ihmal etmeyelim. O halde hazırsanız Sigur Ros’un yepyeni albümü ‘Atta’ ile başlayalım.

İzlanda’nın havasını, suyunu yansıtan grup Sigur Ros

Sigur Ros, İzlanda’nın müzik dünyasına son yıllarda kattığı en önemli topluluklardan. İzlanda denince akla gelen puslu, yağışlı ve bolca karanlık havayı yansıtan ambiyansa sahip şarkılarıyla Sigur Ros, kuzey sevenler bünyeler için serinletici bir yönü var. Hele ki adım adım hissetmeye başladığımız yaz sıcakları döneminde. İzlandalı grup, 16 Haziran’da ‘Atta’ adını taşıyan albümlerini yayınladı. 1997 yılında yayınladıkları ‘Von’ albümüyle adını duyurmaya başlayan grup yeni albümünde hiç bozmadan yoluna devam ediyor.

Sigur Ros, İstanbul yolcusu

10 şarkıdan oluşan ‘Atta’ albümü, üretkenliğinden hiçbir şey kaybetmeyen ve neredeyse her yıl istikrarlı bir biçimde albüm yayınlayan İzlandalı grubun, tarzının da hem biricikliği hem de devamlılığını çok başarılı bir biçimde yansıtıyor. Karanlık bir atmosfer, yağmurlu bir hava ve belki de kasvet vaat eden albüm, insanı bir ruh haline sokmakta oldukça başarılı. Müzik biraz da bu değil midir zaten? Eh madem bu kadar övdük, bir de müjde verelim. Sigur Ros, 28 Temmuz akşamı Maçka Küçükçiftlik Park’ta müzikseverlerle buluşacak.

İzlanda yeni bir yıldız çıkardı: Vikingur Olafsson

İzlanda’dan yazıya konuk ettiğimiz bir diğer isim ise piyanist Vikingur Olafsson. Son yıllarda klasik müzik camiasının aranan piyanistlerinden biri olan Olafsson, daha önce Bodrum ve İstanbul’da konser vermişti. Hatta İstanbul’daki konseri pandeminin başladığı yıl olan 2020 yazında 48. İstanbul Müzik Festivali kapsamında gerçekleşen tek seyircili konsere imza atmıştı. O endişe dolu günlerde bu meydan okuma, sanatın iyileştiriciliği açısından unutulmaz bir andı. Şimdi Olafsson yeni bir çalışmasıyla yine bir meydan okumayla karşımızda. Glenn Gould’un hafızalara kazınan Bach’a ait ‘Goldberg Varyasyonları’ yorumundan yıllar sonra İzlandalı müzisyen de aynı yoldan ilerliyor.

Bach’ın en ünlü eserlerinden biri olan ‘Goldberg Varyasonları’nı yorumlayan Vikingur Olafsson’un bu yeni çalışması geçen hafta Deutsche Grammophon etiketiyle yayınlandı. İlk etapta sadece ‘Aria’ bölümü yayınlayan Olafsson, yakında tüm seriyi müzikseverlerle buluşturacak. Biz de merakla İzlandalı piyanistin Bach yorumunu bekliyoruz. Kim bilir belki yakında bir konser vesilesiyle yeniden İstanbul’da da görme fırsatımız olur.

Sosyal medyanın viral şarkısı Makeba'nın hüzünlü hikâyesiSosyal medyanın viral şarkısı Makeba’nın hüzünlü hikâyesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.