İznik’te gladyatörlerin dövüştüğü antik tiyatro ziyarete açıldı

Bursa'nın İznik ilçesinde 2. yüzyılda Roma İmparatoru Traianus'un Bitinya Valisi tarihçi ve yazar Plinius'a yaptırdığı tiyatro Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü restorasyonun tamamlanmasının ardından yeniden ziyarete açıldı.

Kültür Sanat 22 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İznik'teki antik tiyatro, milâttan sonra ikinci yüzyılda inşa edilmişti.

Makedonya Kralı Büyük İskender’in komutanlarından Antigonius Monophthalmos tarafından milattan önce 316’da kurulan İznik sonraki yüzyıllarda dünyanın en önemli kentlerinden biri haline gelmişti. Milâttan sonra 1. yüzyılda Roma hakimiyetine geçen bölge büyümeye devam etti. 2. yüzyılda Roma İmparatoru Traianus tarafından Bitinya Valisi tarihçi ve yazar Plinius’a yaptırılan tiyatro Bursa Büyükşehir Belediyesince yürütülen restorasyonun tamamlanmasının ardından yeniden ziyarete açıldı.

İznik antik tiyatrosu milattan sonra 2. yüzyılda inşa edilmişti.

İznik tiyatrosunu İmparator Traianus inşa ettirmişti

Bursa Büyükşehir Belediyesinin sponsorluğunda 2015’ten bu yana kazı çalışmalarının sürdüğü İznik Roma Tiyatrosu da Roma Dönemi’ne ait Anadolu’nun ayakta kalan en görkemli eserlerinden biri. Düz bir alana inşa edilerek tonozlarla yükseltilmesi nedeniyle mimari bakımdan Türkiye’deki tek örnek olan tiyatro 2’nci yüzyılda Roma İmparatoru Traianus tarafından Bitinya Valisi tarihçi ve yazar Plinius’a yaptırıldı.

Antik tiyatro gece ışıklandırıldı.

Bir dönem gladyatör dövüşlerine ev sahipliği yapan tiyatro Hıristiyanlığa geçişte dini alan olarak kullanıldı. Tarihi yapı 358, 362 ve 368 yıllarındaki büyük depremlerde zarar gördü ve onarımlar geçirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle ilk olarak 1980 yılında çalışma başlayan İznik Roma Tiyatrosu’ndaki kazılar Bursa Büyükşehir Belediyesinin devreye girmesiyle 2015’ten itibaren Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü başkanlığındaki ekip tarafından sürdürüldü. Tiyatro yeniden ziyarete ve turizme açıldı.

İznik’te yapımına Bitinya Dönemi’nde milattan önce 4. yüzyılda başlanan ve antik yazarlardan Strabon’un verdiği bilgiye göre 2,5 kilometre uzunluğunda olan İznik surları Kuzey Avrupa’daki barbar kavimlerden Gotların 258 yılındaki saldırılarından sonra güçlendirilip bugünkü hali olan dört ana ve 12 tali kapıyla 4 bin 970 metre uzunluğa ulaştırıldı. Tarih boyunca yaşanan kuşatmalar ve büyük depremlere rağmen bugünlere ulaşan tarihi surlarla İstanbul Kapı ve Yenişehir Kapı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle İznik Müzesi Başkanlığı’nda Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi.

Devlet Bergama için kesenin ağzını açtı: Restorasyona bir milyar TLDevlet Bergama için kesenin ağzını açtı: Restorasyona bir milyar TL

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.