Jean-Pierre Melville ve Alain Delon’un baba oğul ilişkisi belgesel oldu

Fransız Cine+ Fransız sinemasının iki büyük isminin baba-oğul ilişkisini anlatan bir belgesel yayınladı. Tüm zamanların en büyük aktörlerinden biri kabul edilen Alain Delon ve onu şöhrete kavuşturan Jean-Pierre Melville'in hikayesini.

Kültür Sanat 28 Şubat 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Alain Delon ve Jean-Pierre Melville

‘Kiralık Katil’, ‘Ateş Çemberi’, ‘Gecelerin Adamı’ ve daha nicesi. Fransız yönetmen Jean-Pierre Melville imzası taşıyan bu filmlerin başrollerinde karşımıza hep bir isim çıkıyordu; Alain Delon. Sinema tarihinin en büyük ikonlarından kabul edilen Fransız oyuncu ile yönetmen Melville arasındaki bu uyum bir belgesele konu oldu. Fransız televizyon kanalı Cine+ Melville’in ölümünden yarım asır sonra ikili arasındaki baba-oğul ilişkisini anlatan bir belgesel yayınladı.

Fransız sinemasının büyük ismi Jean-Pierre Melville 2 Ağustos 1973’te henüz daha 55 yaşında hayata veda etmişti. Yönetmenin geride bıraktığı başyapıtların bazılarında başrolde Alain Delon vardı. Oyuncuya göre bu filmler kariyerinin zirve noktalarıydı. ‘Kiralık Katil de bu filmlerdendi. Daha yapılacak nice proje varken bu erken ölüm efsane oyuncu için de yıkım anlamına geliyordu. Jean-Pierre Melville 1967’de ona ‘Kiralık Katil’deki tetikçi Jeff Costello rolünü teklif ettiğinde aktör hem Fransa hem de Avrupa’nın geri kalanında çoktan popüler biriydi.

Alain Delon, Melville’i son kez görebilmek için ülkeyi dolaştı

Geçen cumartesi akşamı yayınlanan belgeselin yazarı ve yönetmeni Laurent Galinon Fransız Le Point dergisine ‘Alain Delon için bu kayıp büyük bir sancıydı’ diyor. Jean-Pierre Melville yakın bir arkadaşıyla Paris’te öğle yemeği yerken restoranda fenalaşmış, kalp krizi geçiren usta yönetmene müdahale edilirken haberi duyan Fransız aktör babası gibi sevdiği Melville görebilmek için ülkenin güneyinde devam eden film çekimini yarıda kesip helikoptere atlamıştı.

Ancak normal şartlarda yılın o dönemi günlük güneşlik olması gereken hava neredeyse tüm Fransa’da sağanak yağış ve fırtınalıydı. Adeta ülkenin etrafına dolaşıp Paris’e gelebilen Alain Delon ne yazık ki babası gibi sevdiği Jean-Pierre Melville görememişti. Yönetmen tüm çabalara rağmen kurtulamamıştı. O gece 38 yaşındaki aktör en sevdiği yönetmenden daha fazlasını kaybetti. Melville onun için bir kardeş ve bir babaydı. Yönetmen Laurent Galinon’un ‘Delon-Melville’ adlı belgeseli bu ikilinin 1960’lardan başlayan yakın ilişkisine odaklanırken dramatik ayrılıkla izleyiciyi de hüzünlendiriyor.

Berlinale'de Gazze krizi bitmedi: 'Eşitsizlik bitsin' diyen yönetmene ölüm tehditleriBerlinale’de Gazze krizi bitmedi: ‘Eşitsizlik bitsin’ diyen yönetmene ölüm tehditleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.