Juliette Binoche’tan Belaruslu yönetmen için çağrı: Onu Lukaşenko’ya vermeyin

Sinema dünyası Belaruslu meslektaşları için harekete geçti. Halen Sırbistan'da olan Andrei Gynot'un ülkesine iade edilmesi idam cezası tehlikesi yaratacağı için Belgrad yönetimine çağrı yapılıyor.

Kültür Sanat 29 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Belaruslu yönetmen Andrei Gynot’un şu an bulunduğu Sırbistan’dan ülkesine iadesi gündemde. Vergi kaçırdığı iddiasıyla Belarus’ta aranan Andrei Gynot iade edilmesi halinde hapis, işkence ve hatta ölüm cezası dahil ağır zulümle karşı karşıya kalabilir.

Sanatçılardan Gynot’a destek

Juliette Binoche, Belaruslu Nobel ödüllü Svetlana Alexievich, Rus yönetmen Kirill Serebrennikov, Ukraynalı yönetmen Oleh Sentsov ve Polonyalı yönetmen Agniezka Holland da aralarında bulunduğu 70 sanatçı Andrei Gynot’un şu an bulunduğu Sırbistan’dan Belarus’a iade edilmemesi için imza topladı. Destek mektubunda Interpol’den arama emri talep etmenin “Lukaşenko rejiminin dünyanın dört bir yanındaki demokrasi yanlısı aktivistleri takip etmek için defalarca kullandığı bir taktik” olduğu belirtildi.

Belarus Bağımsız Film Akademisi (BIFA) kurucularından ve Gynot’a destek kampanyasını düzenleyenlerden biri olan Volia Chajkouskaya “Bir kişiyi kesinlikle işkence göreceği bir ülkeye göndermek uluslararası hukuka göre yasadışıdır. Artık bu film yapımcısı için bir ölüm kalım meselesi. Eğer iade edilirse, Andrei işkence, insanlık dışı koşullarda yıllar ya da daha kötüsüyle karşı karşıya kalacak” dedi.

Belarus’taki baskıyı dünyaya duyurmuştu

Andrei Gynot Belarus’un önde gelen film yönetmenlerinden ve ülkenin devlet başkanı Alexander Lukaşenko’nun açık sözlü bir eleştirmeni. Lukaşenko’nun şaibeli bir şekilde yeniden seçilmesine karşı 2020’de patlak veren kitlesel protestoları filme aldı. Bu kayıtlardan sonra ülkesinden Sırbistan’a kaçmadan önce hükümetin muhalefete karşı başlattığı sert baskıyı da haberleştirdi.

Geçen yıl ekim ayında Belarus’un çıkardığı kırmızı bültenden sonra yönetmen Andrei Gynot Sırbistan’da tutuklanmıştı. Mahkemede iadesine itiraz etti, salı günü nihai temyiz başvurusu yapılacak. Gynot Belarus hükümetinin kendisini rejimin insan hakları ihlallerine ve seçim sahtekarlığına karşı aktivizmi nedeniyle hedef aldığını iddia ediyor.

zaman

Dünya 8 milyar, Oasis dinleyen 6 milyarDünya 8 milyar, Oasis dinleyen 6 milyar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.