K-Pop’un önlenemez yükselişi: Türkiye’de Korece şarkılar zirvede

Koreli gruplar dünyayı kasıp kavururken Türkiye de payına düşeni aldı. Spotify verilerinden yola çıkılarak yapılan bir araştırmaya göre İngilizce ve İspanyolca ile birlikte Korece, Türkiye'de şarkıları en çok dinlenen üç dilden biri oldu.

Kültür Sanat 1 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Koreli gruplar BlackPink ve BTS dünya çapında milyonları aşan hayran kitlesine sahip.

Türkiye 2023’te en çok İngilizce, İspanyolca ve Korece şarkılar dinledi. Online bir dil öğrenme platformonun Spotify verileri üzerinden yaptığı araştırma 5 bin şarkı incelenerek yapıldı. Açık kaynaklardan derlenen ve yabancı dildeki şarkıların incelenmesiyle oluşturulan araştırma, Türk dinleyicilerin tercih ettiği 10 yabancı şarkıdan 9’unun İngilizce olduğunu gösterdi. İngilizceyi, BlackPink ve BTS gibi grupların da etkisiyle Korece takip ediyor. Listenin üçüncü sırasında ise İspanyolca yer aldı.

İngilizce’nin birinci olmasına rağmen Korece’nin ikinci sırada yer alması da şaşırtıcı değil. Özellikle son dönemde tüm dünyada bir trende dönüşen popüler Kore dizilerinin yanı sıra K-pop akımı da bundan öncü bir role sahip. BlackPink veBTS gibi sadık dinleyici kitlelerine sahip gruplar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de geniş takipçiye sahip.

K-Pop topluluğu BTS ilk üçte

Araştırmada incelenen 2 bine yakın yabancı şarkı arasında, İspanyolca, Fransızca, Hintçe, Arnavutça, Arapça, Felemenkçe gibi diller de listeye girmeyi başardı. Arnavutça, Hintçe gibi dillerdeki şarkıların dünyanın dört bir yanından ilgi görmesi, bu şarkıların diğer platformlarda da çok dinlenenler arasında girmesine olanak sağladı.

Spotify verilerine göre yapılan araştırmaya göre Türkiye’de n çok dinlenen müzisyen 55 şarkısıyla The Weeknd oldu. Ariana Grande listenin ikinci sırasında yer alırken Koreli grup BTS ise üçüncü oldu. Grubun tam 47 şarkısı listeye girmeyi başardı.

Müzik Radarı Radiohead'i ararken The Smile'ı bulduMüzik Radarı Radiohead’i ararken The Smile’ı buldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.