Şehircilik Bakanı’ndan yeni yılda depremzedeler için konut sözü
Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası'nda sürdürülen arkeolojik kazılarda yaklaşık 12 bin yıllık olduğu tahmin edilen mezarlar bulundu. Mezarların sadece birinde iskelete rastlandı. Mezardaki iskelet yerleşik yaşamın hemen öncesindeki son avcı toplayıcı döneme tekabül ediyor.
Kahramanmaraş’taki Direkli Mağarası’nda 2007 yılından bu yana arkeolojik kazılar devam ediyor. Kazı Başkanı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Merih Erek mağarada sürdürülen çalışmalarda üç ayrı mezara ulaşıldığını açıkladı. ilk mezarı 2009’da, ikinci ve içinden iskelet çıkan mezarı 2019’da, son mezarı da 2023 kazı sezonunda bulduklarını hatırlattı.
Kahramanmaraş’taki mağarada bulunan mezarlardan sadece birinde iskeletin bulunduğunu, diğerlerinin boş olduğunu belirten Kazı Başkanı Erek şunları söyledi: Direkli Mağarası’nda tespit etmiş olduğumuz bu üç mezardan birinin 8 bin 801’e, en alttakinin ise yaklaşık 12 bin 100 ile 12 bin 200 aralığına tarihlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu son çıkan mezarın tarihi ise 12 bin yıl civarında. Kültürel dönem olarak Epipaleolitik denen son avcı toplayıcılar olarak bahsedilen, esasında öyle olmayan bir zaman diliminde yaşayan insanların tarihine ulaşmış oluyoruz. Bu dönemde henüz köy yaşantısı yok, Direkli Mağarası yerleşimcileri her yıl gelip sezonluk yerleşerek hayatlarını sürdürüyorlardı.”
Direkli Mağarası’ndaki buluntu hakkında açıklamalarına devam eden Kazı Başkanı Erek “Bu tarihteki insanların bir kavim adı ya da isim altında yaşayıp yaşamadığını bilemiyoruz, bundan dolayı onları adlandırırken sadece avcı-toplayıcılar diyoruz. Epipaleolitik göçmen hayat yaşayan insanların son dönemidir; sonrasında düzlük ve tepelere binalar inşa edip köy yerleşimleri kurmaya başlıyorlar. Direkli Mağarası Kahramanmaraş’ta insanlık tarihi kronolojisini eskiden yeniye doğru tamamlayan noktalardan biri” dedi.