Kapadokya’da kültürel varlıkları koruma önlemi: Havai fişek yasaklandı

Yılbaşı için yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği Kapadokya her yıl havai fişek görüntüleriyle haberlere konu oluyordu. Ancak tarihi yapılarda ve doğada oluşan kirlilik bu yıl yasak kararı getirdi.

Kültür Sanat 31 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Nevşehir Valiliği UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Kapadokya’da tarihi ve kültürel alanların zarar görmesinin önüne geçmek amacıyla havai fişek kullanımını yasakladı. Tarihi bölgede önceki yıllarda özellikle de yılbaşı döneminde havai fişek gösterileri düzenleniyordu. Yerli ve yabancı binlerce turist ağırlayan bölgedeki konaklama tesislerinin bu gösterileri daha önce de tartışma konusu olmuştu.

Tarihi yapılara ve doğaya zarar verdiğini savunanlar bölgede havai fişek gösterisi yapılmasına karşı çıkıyordu. Nevşehir Valiliği havai fişek kullanımını yasakladığı kararı şöyle açıkladı: “İlimiz sınırları dahilindeki doğal sit alanlarında bulunan doğal taşınmaz kültür varlıklarının zarar görmemesi, bilinçsiz kullanımdan kaynaklanan yaralanma ve sakatlanmaların önüne geçilmesi ile huzur ve güvenliğin sağlanması amacıyla 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11’inci maddesinin ‘C’ bendi gereğince Nevşehir il hudutları dahilinde havai fişek olarak bilinen şenlik ve işaret fişeklerinin kullanımı yasaklanmıştır.”

Elektronik müziğin yıldız ismi Diplo, Aleyna Tilki ile Kapadokya'daElektronik müziğin yıldız ismi Diplo, Aleyna Tilki ile Kapadokya’da

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.