Karadeniz’in Zeugması Hadrianopolis’in mozaikleri

Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti'nde kazı çalışmaları devam ediyor. Karadeniz'in Zeugması olarak anılan antik kentte yeni yapılar ve bunlara ait taban mozaikleri ortaya çıkarıldı.

Arkeoloji 12 Temmuz 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Geç kalkolitik, Roma ve erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianopolis antikkentinde kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Kazılar, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş’ın başkanlığında 60 kişilik ekiple yürütülüyor. Kiliselerin tabanındaki, birçok hayvanın tasvir edildiği mozaiklerle ünlenen ve bu nedenle “Karadeniz’in Zeugması” şeklinde adlandırılan antik kentte, şimdiye kadar iki hamam, iki kilise, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, diğer anıtsal binalar ile bazı kült alanları gibi yapılar bulundu.

Kazılar bir bölgede yoğunlaştı

Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, yaptığı açıklamada, antik kentte bugüne kadar önemli bulgulara ulaştıklarını belirterek, kazı ekibinin genişleyeceğini, bu yıl Almanya’dan iki farklı ekibin kendilerine katılacağını, “kale” olarak adlandırılan alan ile yanındaki yapıda kazıların yoğunlaşacağını söyledi. Hadrianopolis’ten hem bölgesel hem de bilimsel açıdan beklentilerin arttığına değinen Çelikbaş, buna cevap vermek için ekibe yeni eklemeler yaptıklarını kaydetti.

Hadrianpolis’te yeni yapılar gün ışığına çıkarıldı.

Çelikbaş, 2023 yılında güzel veriler elde ettiklerini, bunların kamuoyunda ve basında ilgi uyandırdığını dile getirerek, şöyle devam etti: “Bunlardan en önemlilerinden biri bir kabın içerisinden çıkan tohumlardı. Bu tohumların çıktığı yapıda kazı çalışmalarına devam edeceğiz. Yeni teşhire açtığımız ‘Hamam A’ yapısının da önünde kazı ve restorasyon çalışmaları devam edecek. Kalenin içerisinde kazılara devam edeceğiz. Kale gerçekten çok önemli. Hadrianopolis’in siyasi olaylarını bize aydınlatması için önemli veriler sunan bir kazı alanı. Bu sene de çalışmalarımızı orada gerçekleştirip Hadrianopolis’te geç Roma, erken Bizans döneminde yaşanan siyasi olayları aydınlatmak için veriler elde etmeye çalışacağız. Roma askerine ait 1800 yıllık demir maske çıktığı bölgede de bu yıl kazılar yapacağız. O maskenin benzer örneklerini veyahut daha farklı askeri tesisatları ortaya çıkarmayı hedefliyoruz”

Hadiranopolis ziyaretçi dostu bir görünüm kazanıyor

Hadrianopolis’in ören yerine dönüştürülmesi için çalışmalarda son aşamaya gelindiğini aktaran kazı başkanı Ersin Çelikbaş, “Karşılama merkezimizin yüzde 90’ı tamamlandı. Gezi yollarımız, teşhir alanlarımız hazırlandı. Restorasyonunu yaptığımız bazı yapıların teşhirlerini de tamamlamış bulunmaktayız. Şu haliyle bile Türkiye’deki birçok ören yerinin üzerinde istatistiğe sahip olduğunu söyleyebilirim. Bayramda 15-20 bin civarında turisti misafir ettik. Bunlar gerçekten bizler açısından hem mutlu edici hem de geleceğe yönelik umut verici gelişmeler. İIerleyen yıllarda Hadrianopolis, bölgenin en önemli ziyaret noktalarından biri haline gelecektir” dedi.

Taban mozaikleri nedeniyle antik kent, Karadeniz’in Zeugması olarak adlandırılıyor.

Çelikbaş, Hadrianopolis’in bilinmeyen bir bölgenin tarihini aydınlattığını, Batı Karadeniz’in iç bölgesinde böyle bir antik kentin ortaya çıkmasının kamuoyunu meraklandırdığını kaydetti. İç bölgelerde antik dönemde yaşanan sosyal ve siyasi olaylarla ilgili çok net verilere ya da bilgilere sahip olmadıklarını, kazıların aslında bölgedeki hem sosyal hem de siyasi olayları aydınlatması açısından önemli olduğunu vurgulayan Çelikbaş, şunları kaydetti: “Yaptığımız kazılar neticesinde Hadrianopolis bölgesindeki iskan faaliyetlerinin günümüzden yaklaşık 5 bin 500, 6 bin yıl önce başladığını arkeolojik verilerle tespit etmiş bulunmaktayız. Bu veriler, bölgenin tarihinin aydınlatılmasına net bir şekilde katkı sunuyor. Tabii bu durum hem ülkemizin hem de dünyadaki bilim insanlarının dikkatini net bir şekilde çekiyor”

Yamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyorYamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.