Akın var akın Göbeklitepe’ye akın: 10 ayda 600 bin kişi gezdi
Şanlıurfa'daki Neolitik Çağ yerleşim alanı Karahantepe'de koşar halde betimlenen yaban eşeği figürüne ulaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un duyurduğu keşif, nadir örneklerden biri olarak dönemin sanat anlayışını yansıtıyor.
Şanlıurfa’da neolitik dönemin önemli yerleşimleri arasında yer alan Karahantepe Ören Yeri’nden yeni keşif haberleri gelmeye devam ediyor. Göbeklitepe ile kazıların yoğunlaştığı bir diğer bölge olan Karahantepe’de sürdürülen Taş Tepeler Projesi kapsamındaki kazılarda bir kulübenin tabanında koşar halde betimlenen yaban eşeği figürüne ulaşıldı.
Keşif haberini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından duyurdu. Ersoy Karahantepe’nin, Neolitik Çağ’ın en önemli yerleşim yerlerinden biri olarak tarihin derinliklerine ışık tuttuğunu, Taş Tepeler projesinin dünya tarihine ışık tutmaya devam ettiğini söyledi:
Karahantepe’deki bir kulübenin tabanında koşar halde betimlenen yaban eşeği figürüne ulaşıldı. Şanlıurfa’mızda ilk kez gerçekleştirilecek olan Dünya Neolitik Kongresi öncesinde ulaşılan eser, nadir örneklerden biri olarak döneminin sanat anlayışını yansıtıyor.
Neolitik Çağ’ın en önemli yerleşim yerlerinden biri olarak tarihin derinliklerine ışık tutan #Karahantepe‘de yeni keşif! 💫
Taş Tepeler projemiz dünya tarihine ışık tutmaya devam ediyor…
✨ Karahantepe’deki bir kulübenin tabanında koşar halde betimlenen yaban eşeği figürüne… pic.twitter.com/N1QXgTPXDy
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) August 31, 2024
Karahantepe, Güneydoğu Anadolu Karma Projesi’nin devamı niteliğinde olan Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi – Taş Tepeler kapsamında araştırılmakta olan Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem yerleşimlerinden biri. Tek Tek Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan ve 1997’de keşfedilen Karahantepe’deki araştırmalar 2019 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı adına, uluslararası bir ekip tarafından sürdürülüyor.