Kariye’de yeni dönem: Cuma günleri kapalı, turiste 20 euro

Uzun yıllar boyunca müze olarak kullanılan Kariye 6 Mayıs'ta yeniden camiye dönüştürülmüştü.. Freskleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi yapı turistler tarafından 20 euroya ziyaret edilebilecek. Cuma günleri ziyarete kapalı olacak.

Kültür Sanat 21 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi ya da İstanbul’un fethinden sonra bilinen adıyla Kariye Camisi yeniden turist ziyaretine açıldı. Yeniden diyoruz çünkü 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle ibadete açılan tarihi yapının bundan sonra nasıl kullanılacağı merak konusuydu. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi yapı 1948 ilâ 2019 yılları arasında müzeydi. Danıştay kararıyla 2019’da Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilen 1500 yıllık tarihi yapı düzenlemeler sonrası yeniden camiye dönüştürülmüştü.

Cuma günleri ziyarete kapalı

İstanbul’un en çok ziyaret edilen noktalarından Kariye’de yeni düzenlemenin nasıl olacağı merak konusuydu. Camiye dönüştürülen tarihi yapı Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kararıyla yabancı ziyaretçilere ücretli hale getirildi. Yabancı ziyaretçiler müzeyi 20 euroya gezebilecek. Kariye cuma hariç haftanın altı günü 09.00-18.00 saatlerinde ziyarete açık.

Kariye’nin geçmişi 6. yüzyıla kadar uzanıyor.

Ayasofya uygulaması tepki çekmişti

Vakıflar Genel Müdürlüğü  tarafından yapılan açıklamaya göre Kariye Camii cuma günleri yalnızca ibadete açılıyor. Diğer günlerde ise vakit namazlarından 15 dakika önce turistik ziyaret durdurularak ibadet için gelen yerli ve yabancı misafirler camiye ücretsiz girebiliyor. Geçen yıl hem ibadete hem de ziyarete uygun bir hale getirilen Ayasofya da benzeri bir süreçten geçmişti. Ancak tarihi yapının ikinci katındaki galeri yapısının yerli yabancı fark etmeksizin tüm ziyaretçilere 20 euroya gezilebileceği açıklanmıştı. Bu uygulamayı yerli ziyaretçiler tepkiyle karşılamış, buna rağmen yeni bir düzenlemeye gidilmemişti.

Kariye’nin tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte kimi kaynaklara göre ilk defa 536 yılında Doğu Roma İmparator I. Justinianus döneminde eşi Theodora’nın amcası tarafından inşa ettirilmişti. Dördüncü Haçlı Seferleri sırasındaki Latin İstilası’nda büyük tahribata uğrayan tarihi yapı sonra geçirdiği tadilâtla bugünküne yakın bir görünüm kazandı. Kariye’deki son büyük restorasyon 1950’lerde yapılmıştı.

Türkiye'nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eserTürkiye’nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eser

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.