Kaunos Antik Kenti’nde Fatih Sultan Mehmet dönemine ait izler

Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kaunos Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda, Osmanlı dönemine ait bir türbenin kalıntıları da gün yüzüne çıkarıldı.

Kültür Sanat 2 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Karya Uygarlığı’nın en önemli yerleşim merkezleirnden Kaunos Antik Kenti’nde arkeolojik kazılar devam ediyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan tarihi kentte devam eden kazılarda ilginç buluntular gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor. Bunlardan biri Osmanlı dönemine ait bir türbe. Tarihi türbenin yanı sıra yine Osmanlı dönemine ait cami de buluntular arasında.

Binlerce yıllık Kaunos Antik Kenti’nde Osmanlı izleri

Üç bin yıllık geçmişe sahip olan Kaunos Antik Kenti’nde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Çörtük başkanlığında sürdürülen kazılarda gün yüzüne çıkan türbe Fatih Sultan Mehmet dönemine ait. 2 bin 400 yıllık kaya mezarları, 5 bin kişilik tiyatro, bazilika, hamam, agora ve kutsal alanlar ile 1300 yıllık mozaiklerin bulunduğu antik kentteki türbe bölgenin Osmanlı döneminde de yerleşim  yeri olduğunun en güçlü delillerinden biri.

Karya Uygarlığı’nın en önemli yerleşimlerinden Kaunos UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor.

Alanda sürdürdükleri çalışmalar ilerledikçe Osmanlı dönemine ait yeni yapıların da gün yüzüne çıkmaya başladığına işaret eden Prof. Dr. Ufuk Çörtük türbenin yanı sıra ortaya çıkarılan cami kalıntısı hakkında da şu bilgiyi verdi: Caminin hemen güney ucunda kare planlı bir yapı tespit ettik. Türk İslam sanatı uzmanı hocalarımızla yerinde yaptığımız incelemelerde bu kare planlı yapının kubbeyle örtülen ve Osmanlı döneminin, ecdadın mirası bir türbe olduğunu belirledik. Hatta benzer bir plana sahip örnekleri Beçin Kalesi’nde de görmekteyiz. Yandan pandantif geçişleri korunmuş, kuzeyden de girişi olan kare planlı yapı Kaunos’ta Türk ve Osmanlı izlerinin bir delili olarak gün yüzüne çıktı.

Türkiye'nin dört bir yanından tarih fışkırıyor: İşte yılın keşifleriTürkiye’nin dört bir yanından tarih fışkırıyor: İşte yılın keşifleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.