Kazı başkanı yalanladı: Göbeklitepe’de çalışmalar sürüyor

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'deki kazıların sonlandırıldığı iddialarına kazı başkanı Necmi Karul'dan cevap geldi. Karul yaptığı açıklamada "burada çalışmalar devam ediyor, devam da edecek" dedi.

Arkeoloji 25 Temmuz 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'deki kazıların sonlandırıldığı iddialarını bir kez daha yalanladı.

İnsanlığın sıfır noktası olarak anılan Göbeklitepe’de çalışmalar devam ediyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Şanlıurfa’daki tarihi mekânda  arkeolojik kazıların durduğu iddiaları bir süredir sosyal medyada gündemdeydi. Konu hakkında açıklama yapan kazı başkanı Prof. Dr. Necmi Karul çalışmaların aralıksız sürdüğünü söyledi.

Necmi Karul: Çalışmalar devam ediyor

12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Göbeklitepe’deki çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Necmi Karul şunları söyledi:  “Gördüğünüz gibi burada çalışmalar devam ediyor, devam da edecek. Diğer taraftan utanç verici bir başka konu da bu bağlamda birilerinin buradaki kazıları durdurabilme gibi bir erke sahibi olduğunun düşünülmesi. Hiçbir Türk bilim insanı, hiçbir Türk kamu yetkilisi, buradaki bilimsel çalışma için karar vermesine, yönlendirmesine zaten müsaade etmez. Toplumun da bu konuda müsterih olmasını bekliyoruz. Endişelenecek bir şey yok” dedi.

Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul

Dünya Neolitik Kongresi Şanlıurfa’da

Necmi Karul daha önce karşılaşılmamış bazı eserlere Göbeklitepe’de ulaşılmış olmasının kendilerini çalışmalara daha motive ettiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Arkeolojinin en motive edici yanlarından biri neyle karşılaşacağınızı bilmemeniz. Bu bölgedeki kazıların daha da motive edici bir yanı var. Daha önce karşılaşmadığımız bu tür eserlerle karşılaşma olasılığımız çok yüksek oluyor. O yüzden son yıllarda yaptığımız çalışmalara arkeometrik incelemeleri ve analizleri önceye göre daha fazla dahil etmeye çalışıyoruz. Sadece eser odaklı değil başka buluntular, sonuçlarımız da var. Beslenmeyle, evcilleştirmeyle ilgili son derece ilginç sonuçlar var. Dolayısıyla bu yıl da benzerlerinin olmaması için hiçbir sebep yok.”

Elde ettikleri sonuçları saklamadıklarını ifade eden Prof Dr. Necmi Karul arkeolojinin doğası gereği bilgiyi kanıtlanabilir hale geldikten sonra doğru şekilde paylaştıklarını aktardı. Bu yıl kasımda Dünya Neolitik Kongresi’nin Şanlıurfa’da yapılacağı bilgisini veren Karul 60’tan fazla ülkeden Neolitik Çağ uzmanının kente geleceğini, onlarla Göbeklitepe ile Karahantepe’deki bilgileri paylaşacakları için heyecanlı olduklarını sözlerine ekledi.

Göbeklitepe UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.

Geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu sezon da hedeflerinden birinin restorasyon çalışmalarına devam etmek olduğunu dile getiren Prof. Dr. Necmi Karul son olarak şöyle dedi: “Geçen yıl ‘aslanlı yapı’ olarak adlandırılan bir mekanın restorasyonunu tamamlamıştık. Bu yıl da o döneme ait ikinci bir yapıyla ilgili çalışmaları bitirdik. Şu anda da koruma çatısının altında olan bir önceki evreye ait anıtsal yapıların olduğu yerde kazıları sürdürüyoruz. Bu alanda geçtiğimiz yıl dünyanın en eski boyalı heykeli olarak adlandırılan bir esere rastlamıştık. Dolayısıyla burada iş bitti gibi görünse de aslında halen yapılacak çok iş var. Konsantrasyonumuz bu alanda devam ediyor.”

Yamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyorYamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.