Kerala Dust: İstanbul ne yaptığımızı anlıyor

Londra merkezli alternatif müzik topluluğu Kerala Dust, heyecanla beklendikleri İstanbul'da yarın konser verecek. Zorlu PSM'deki performans öncesi Erkin Koray hayranı grupla Türk müziği ve kendi müzikleri üzerine konuştuk.

Kültür Sanat 31 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Kerala Dust bu akşam Zorlu PSM'de sahne alacak.

İsimleri Hindistan’daki Kerala kentinden geliyor. Kuruldukları 2016’dan bu yana elektronik müziğin sınırlarını indie seslerle zorluyorlar. Spotify verilerine göre de kuruldukları Londra’da değil en çok İstanbul’da dinleniyorlar. Erkin Koray hayranı Kerala Dust, şimdi yeniden çok sevildikleri kentte konser vermeye geliyor. Yarın akşam Zorlu PSM’de sahne alacak grup ile Atina konserleri sonrası konuştuk. ‘Violet Drive’ albümü için Avrupa turnesindeki grup, İstanbul ve İstanbul ‘daki konserlerine büyük önem veriyor. Londra’da kurulmasına rağmen şu sıralar Berlin’de yaşayan grup üyelerinin oradaki Türklerle de yoğun ilişkisi var. Hatta bu yakınlık albümdeki şarkılara da yansımış durumda. ‘Salt’ şarkısında duyduğumuz ud sesleri bunun en güzel örneği olsa gerek. Lafı fazla uzatmadan sözü Berlin’de Türklerle iç içe yaşayan bu İngiliz gruba bırakıyoruz.

‘Erkin Koray hayranıyız’

-Pandemi döneminde 2021’de İstanbul’a geldiniz. Herkesin konsere aç olduğu o dönemde unutulmaz bir performans sergilemiştiniz. Şimdi tekrar geliyorsunuz. Bu şehir size nasıl hissettiriyor?

Burada yani Atina’da saat sabahın 2’si ve İstanbul’a gelmeden önceki konserimizi yeni bitirdik. İstanbul’u çok seviyoruz, orada unutulmaz anlar yaşadık ve Türk müziğinin büyük hayranıyız. Erkin Koray, Altın Gün, Gaye Su Akyol. Yemekler, insanların çeşitliliği, Asya ve Avrupa arasındaki eritme potası! İstanbul her seyahatimizde inanılmaz ilham verici bir his.

-‘Violet Drive’ albümünüze gelelim. Bu yeni çalışmanız Hamburg’dan Roma’ya uzanan bir yolculuk. Başta Goethe gibi büyük yazarlar olmak üzere pek çok isim tarih boyunca benzer bir rotada seyahat etmiştir. Albüm hakkında neler söylemek istersiniz? Nasıl bir yolculuktu bu?

Bizim için mümkün olan en iyi şekilde inanılmaz derecede yorucu bir yolculuktu. Önemli işler yapmanın kolay olmaması gerektiğini ve bunu gerçekleştirmek için ateşin içinden geçmeniz gerektiğini fark ettik. Kelimenin tam anlamıyla o sırada sahip olduğumuz her şeyi bu kayıtlara verdik, filmlerden kitaplara ve müziğe kadar çok çeşitli ilham ve etkilerden yararlandık. Müzisyen olarak hepimizin bu albümle kişisel bir yolculuğa çıktığını düşünüyorum. Bu uzun bir yolculuk.

‘Ud çok derin ve güçlü bir enstrüman’

-‘Salt’ şarkısında ud sesi duyuyoruz. Melodiler de çok oryantal. Özellikle bu şarkının hikayesini öğrenebilir miyiz? Ve tabii udla bağınızı…

Evet! Bu şarkı Berlin’de harika bir Türk ud sanatçısı olan Evren Can ile kaydedildi. Kendisi esasen geleneksel bir klasik ud sanatçısı ve işinde büyük bir adanmışlık ve ustalık seviyesi var. Onunla yaptığımız işbirliği çok faydalı oldu. Ud o kadar derin ve güçlü bir enstrüman ki gelecekte daha fazla keşfetmeyi çok isteriz.

– O halde bununla bağlantılı bir soru sormak istiyorum. Bu yolculuk kuzeyden güneye bir rotaydı. Gelecekte doğudan batıya bir yolculuk olacak mı? Örneğin İstanbul’dan ülkenize?

Üzerinde çalıştığımız bir sonraki albüm yeryüzünden gökyüzüne ve sonra da yeraltına doğru olacak. Belki ondan sonra Doğu’dan Batı’ya üzerinde çalışabiliriz.

-Spotify verilerine göre İstanbul dünyada en çok dinlenen şehir. Bu beklediğiniz bir şey miydi? Bu ilgiyi neye bağlıyorsunuz?

Bence İstanbul ne yaptığımızı anlıyor. Bir grup olarak bunları açıklamak zor ve bence yaratıcı süreçte “verileri çok fazla analiz etmek” istemezsiniz. Sadece o anda size doğru gelen yönde müzik yaparsınız. Bununla birlikte, İstanbul’da bu kadar sadık bir dinleyici kitlesine sahip olduğumuz için inanılmaz derecede minnettarız!

‘Pop müzik anlamsız hale gelecek’

-Son zamanlarda müzik dünyası yapay zekayı tartışıyor. Birçok müzisyenin haklı endişeleri var. Siz bunu nasıl görüyorsunuz?

Umuyoruz ki pop müzik hızlı bir şekilde yok olacak. Zaten pek çoğu yapay zeka tarafından üretilmişe benziyor. Ayrıca makinelerin kelimenin tam anlamıyla her şeyi yapabildiği bu ilginç anı yaşayacağımızı ve onun yerine insani bir bağlantı arayacağımızı umuyorum. Diğer insanların gerçek zamanlı olarak sanat yarattığını görmek önem kazanacak. Pop anlamsız hale gelecek.

-Konserden önce iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Parti, ağır şiir ve yüksek sesli gitarlarla dolu bir gece olmasını bekliyoruz.

İki mübadil konserde yan yana oturunca müzik festivalinin yol haritası çıktıİki mübadil konserde yan yana oturunca müzik festivalinin yol haritası çıktı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.