Kızıl Goncalar: Post da geldi baba da!

‘Kızıl Goncalar’ın 18. bölümünde tarikatta dönen oyunlara rağmen posta Cüneyd oturdu. Cüneyd annesinin ölümüyle ilgili bir detayı hatırlarken bölüm sonunda babası çıkageldi.

Kültür Sanat 14 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Tarikatın postu için yarışan Sadi Hüdayi Hoca ve Cüneyd (Erkan Avcı, Mert Yazıcıoğlu), geçen haftaki iki turdan berabere çıkmıştı. Yeni bölümde Sadi Hüdayi son fasıl olan hakikat faslına da hile karıştırmak istedi. Sonuç yine benzer oldu ve post Sadi Hüdayi’ye gidecekken Cüneyd bir açık bularak ibreyi kendine çevirdi. Bahisleriniz nasıl sonuçlandı bilmiyoruz ama biz pek sevindik!

Buzlar eriyor

Sadi Hüdayi’nin postu kaybetmesinden rahatsız olan müstakbel damat Affan (Batuhan Bozkurt Yüzgüleç), hem Cüneyd’i öldürtecek hem de suçu Cüneyd’in kayınbabası Naim’e (Mert Turak) yıkacaktı. Böyle sert adamcılıklar dizinin ruhuna yakışmaz derken yedik ters köşeyi. Sadi Hüdayi, Affan’ın posta giden yolda kendisini kullandığını anlayıp Cüneyd’le başka bir plan yaptı. Affan devreden çıkarken az önce birbirini yiyen amca-yeğen yeniden sarmaş dolaş oldu.

Baba geliyor

İki dakika barışçıl kalmak bizim neyimize… Annesinin ölümüne dair kafası karışık olan Cüneyd bu bölümde Sadi Hüdayi’nin de olay yerinde olduğunu hatırladı, akabinde onu surlarda amcasını sallandırırken bulduk. Cüneyd’i kendine getirense, babasının yıllar sonra duyduğu sesi oldu. Cinayeti Sadi Hüdayi’nin mi, babanın mı, yoksa o zamanlar sağlıklı olan mürşit dedenin mi işlediğini hâlâ bilmesek de babayı (hem de Tolga Tekin’e emanet) gördük ya, kâfi!

Dizi yansıması

🔴 Dizinin dramatik müzik eşliğinde yaptığı ürün yerleştirmeler iyice absürtleşmeye başladı. Tabii ki diziler de kazansın, ekip taş yemesin. Fakat bunu hem senaryoya hem sahne açılarına daha doğal yerleştirmenin yolunu bulun rica ederiz; bölümlerdir aynı eleştiriler yağıyor.

🔴 Bir de hayal kırıklığımızı dillendirelim: Gazeteci Hande (Duygu Sarışın) mesleğini içine sinen şekilde icra etmek için Gazze’ye gitmeye karar vermişti. Gazze giriş-çıkışları kapandığı için bu plan iptal olunca idealizmden anında vazgeçip İspanya planları yaptı. Dertli ülke kalmadı mı ayol, bizi niye çetin bir muhabirlik izleme vaadiyle heyecanlandırdınız?

🔴 Madde bağımlısı Can (Can Kızıltuğ) kriz geçirirken Cüneyd’in ona dergâhta kendi usulünce yardım ettiği sahneler herkesin gönlünü fethetti. Bir araya gelmelerine kimsenin ihtimal vermediği bu ikilinin sahnelerinin devam etmesini umsak da kamu spotunu eksik etmeyelim: İyileşmek bir sürü yöntemle desteklenebilir; ama biz tıbbi tedaviyi ihmal etmeyelim.

🔴 Terk ettiği tarikata sadece kızını görmek için giden Meryem (Özgü Namal) linç edilecekken ona ilk desteğin kuması Nadire’nin minik oğlundan gelmesi bizi pamuk gibi yaptı. Bir tarafta başı açık kadın görünce taş atan bir çocuk, diğer taraftaysa hem cesur hem vicdanlı bu çocuk derken dizi yine aynı topluluktaki insanların heterojenliğini gösterdi.

🔴 Genç izleyicinin yüreğini ağzına getiren konuysa Cüneyd’in reşit olmayan Zeynep’i boşayıp boşamayacağıydı. Zeynep artık mürşit olan eşi Cüneyd’in izniyle tarikattaki kızları okutabilir. Cüneyd’se tam da bunun için boşanmak istiyor: Kızların okumasına doğru karar bu olduğu için mi yoksa Zeynep istediği için mi izin vereceğinden emin değil. Bu olay haftaya yayınlanacak sezon finaline kaldı.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Meryem’in bela ve kumadan başka bir şey getirmeyen Naim’den boşanma girişimleri zamanında imam nikahı akdinde gerekli şartları belirtmediği için suya düşmüştü. Kadın hakları savunucusu Birgül (Sitare Akbaş) benzer olayları önlemek için bu şartları kendi akdine ekletecek diye düşündük, zira Birgül’ün imam nikahı sahnesine özellikle yer verildi. Birgül’ün böyle bir girişimde bulunmaması hem kaçırılan bir mesaj fırsatı hem de karakterle tutarsız bir detay oldu.

🔴 Cüneyd’in psikiyatrı Levent’in (Özcan Deniz) nicedir kahraman kesilip meslek etiğinden çıktığını yazmıştık. Bu bölüm “Cüneyd’in doktorundan ziyade babası gibi davranıyorsun” uyarıs işitmesi arada kaynadı, ancak bu bir ipucu olabilir: Levent sadece Cüneyd’i değil, onun eşi Zeynep’i de baba gibi kolluyor (Zeynep’in ikizine zaten yıllardır babalık yapıyor). Bu durum bir kardeşlik mesajı verdiğinden Cüneyd ve Zeynep’e gerçekten de romantik bir gelecek yazılmayabilir.

🔴 Açılış cümlesiyle bitirelim: “Her denklem bir bilinmeyen barındırır.” Fazla söze gerek yok; bu denklemdeki “x” yeni gelen babamız! Post için dengeleri bozarken denklemi de Cüneyd’i de ne hale getirecek, göreceğiz.

Sezon finali 19. bölüm fragmanı

Künye
Yayın mecrası: NOW TV
Yapım: Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: Ömür Atay, Özgür Sevimli
Senaryo: Şükrü Necati Şahin, Melih Özyılmaz, Ceylan Güleç, Deniz Gürlek
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli
Oyuncular: Özgü Namal, Özcan Deniz, Mert Yazıcıoğlu, Erkan Avcı, Mert Turak, Hazal Türesan, Selen Öztürk, Şerif Erol, Duygu Sarışın, Sitare Akbaş, Tuğrul Tülek, Yakup Turğut, Asiye Dinçsoy, Mina Demirtaş, Melisa Doğu, Esma Yılmaz, Zehra Kelleci, Batuhan Bozkurt Yüzgüleç, Cemre Melis Çınar, Can Kızıltuğ, Mısra Tüfek, Oğulcan İnan, Tolga Tekin. (Konuk) Didem İnselel.

Kızıl Goncalar: Tarikatta isyan var!Kızıl Goncalar: Tarikatta isyan var!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.