Klasik müzikte mavi devrim

Kanadalı şef Yannick Nézet-Séguin klasik müzik dünyasının en sert kalıplarından birini yıkıyor. Metropolitan Opera'nın müzik direktörü olan Séguin sahnede mavi ceket giyerek bir değişim rüzgarı estirdi. Şef bundan sonra farklı renklerde kıyafetler giyeceğini de açıkladı.

Kültür Sanat 29 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yannick Nézet-Séguin son dönemin en popüler orkestra şeflerinden biri.

Klasik müzik dünyasına dair akla ilk gelen şeylerden biri muhafazakar yapısı olsa gerek. Çok yakın döneme kadar kadın orkestra üyelerini dahi kabul etmeyen bu yaşlı erkek egemen dünya kalıplarını yıkmaya başladı. Kadın orkestra üyeleri bir yana kadın orkestra şeflerini de son yıllarda daha fazla görmeye başladık. Ancak katı bir şekilde uygulanan bir kural var. O da erkeklerin siyah takım elbiseyle sahneye çıkması. Şimdi New York’ta bu geleneği de yıkacak bir görüntüyle karşı karşıyayız. Mavi takım elbisesiyle şef Yannick Nézet-Séguin bu devrimin mimarı.

Hem Metropolitan Operası hem de Philedelphia Orkestrası’nın şefliğini üstlenen genç ve bir o kadar da kariyerli şef Yannick Nézet-Séguin, klasik müzik dünyasına bir mavi devrim armağan ediyor. Yannick Nézet-Séguin, parlak safir bir ceket ve süslü siyah bir pantolonuyla izleyici karşısına çıkıyor. Terzisinin ellerinden yeni çıkan kıyafetini giyen Séguin tarzından oldukça hoşnut. Ünlü besteci Puccini’nin ‘La Bohème’ini yeni kıyafetiyle yöneten Montreal doğumlu 48 yaşındaki şefe gelen tepkiler de olumlu.

Şef Nézet-Séguin’in giydiği mavi ceket.

Göz alıcı kıyafetlerle sahnede

Şef Nézet-Séguin, Metropolitan Opera’nın uzun süren pandemi nedeniyle kapanması sonrası sahnesini açtığı 2021 sonbaharından bu yana, sekiz prodüksiyonda kostüm atölyesi tarafından tasarlanan göz alıcı kıyafetler giyerek kıyafet geleneklerine meydan okuma misyonunu üstlenmeyi devam edeceğini açıkladı. Nézet-Séguin’in kıyafetlerini hazırlayan Metropolitan Opera’nın baş kostümcü yardımcısı Robert Bulla, “Biraz dikkat çekmek istiyoruz ama çok da dikkat dağıtıcı olmasın istiyoruz” diyerek yeni dönem hakkında da ipucu veriyor.

Nézet-Séguin, bu ay Metropolitan prömiyeri yapılan Terence Blanchard’ın boksör Emile Griffith hakkındaki operası ‘Champion’ için eski Everlast boks cübbesini model alan siyah-beyaz kapüşonlu bir ceket giyerek başlattığı “mavi devrim”e yeni bir boyut kazandırdı. Kanadalı şef, kıyafetlerinin çukur ile sahne arasındaki bağı güçlendirmeye yardımcı olduğunu söyledi.

Saç teliyle ortaya çıkan Beethoven gerçekleri!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.