Dünyanın en uzun seçimi sona erdi
Dünyanın en tartışmalı elmaslarından biri olan 105.6 karatlık Koh-i-Noor, Londra Kalesi'nde "fethin sembolü" olarak tanıtılan yeni bir serginin parçası olacak.
Başta 105.6 karatlık Kuh-i-Nur olmak üzere kraliyet mücevherlerinin kökenlerini ve tarihini gözler önüne sermeyi planlayan Historic Royal Palaces (HRP) sergisi, 26 Mayıs’ta Londra Kalesi’nde sergiye çıkacak. Serginin tam da Kral III. Charles ile Konsort Kraliçe Camilla’nın taç giyme törenine denk gelmesi ise manidar.
Zira sözkonusu elmas, II. Elizabeth’in geçen yılki ölümünün ardından yeniden gündeme geldi, mücevherin asıl sahibi Hindistan, elmasın kendilerine iade edilmesini istedi. Camilla iade tartışmaları devam ederken, 1937 yılında II. Kraliçe’nin taç giyme töreninde kullandığı tartışmalı mücevheri tören tacına dahil etmeme kararı aldı.
“Işık dağı” anlamına gelen Kuh-i-Nur’un ilk olarak güney Hindistan’ın orta kesimlerinde çıkarıldığı düşünülüyor. Kuh-i-Nur’un önceki sahipleri Babür imparatorları, İran şahları, Afganistan emirleri ve Sih maharajalarıydı. Doğu Hindistan Şirketi, Kuh-i-Nur’u tahttan indirilen Maharaja Duleep Singh’den alarak 1849 yılında Kraliçe Victoria’ya verdi. Başta 191 karatlık göz kamaştırıcı bir büyüklüğe sahip olan elmas, 1852 yılında taşın parlaklığını artırmak isteyen kraliyet kuyumcusu Gerrard of London tarafından kesilerek bugünkü boyutuna getirildi.
Taşın hikayesini anlatmak için projeksiyondan ve başka eşyalardan faydalanılacak. Bu eşyalar arasında elmasın kesilmeden önceki boyutlarını gösteren Kuh-i-Nur replikası bir Hint kolyesi de yer alıyor. Sergide eşyaların yanı sıra, elmasın el değiştirirken geçirdiği yolculuğu anlatan bir kısa film de gösterilecek.
Sergilenecek diğer taç mücevherleri arasında, hükümdarı kutsamak için kullanılan taç giyme kaşığı ve dünyanın bilinen en düzgün kesilmiş elması Cullinan’ın hikayesi var.