Gök Mavililer elendi: İtalyan basınında öfke hakim
İtalya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Vittorio Sgarbi ülkenin önde gelen sanat eleştirmenlerinden de biri. Sivri dili, yumruk yumruğa kavgalarıyla biliniyor. İddia o ki tüm bunların yanı sıra kendisi bir sanat hırsızı....
İtalya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Vittorio Sgarbi aynı zamanda ünlü bir sanat eleştirmeni. 71 yaşındaki Sgarbi geçen yıl ölen eski başbakan Silvio Berlusconi’ye yakınlığıyla biliniyor. Öfkesi, sivri dili ve hatta küfürlü sözleriyle İtalya’nın şahsına münhasır isimlerinden. Televizyon programında yumruk yumruğa kavga etmişliği de var, güvenlik görevlilerinin zoruyla meclisten çıkarılmışlığı da…
Ve tüm bunların yanı sıra iddia o ki kendisi bir sanat eseri hırsızı. Sienalı ressam Rutilio Manetti’nin ‘Aziz Petrus’un Yakalanması’ isimli tablosunun 2013’te çalındığı, ardından 2021’de Sgarbi’ye ait bir eser olarak sergilendiği iddia ediliyor.
Hırsızlık iddiaları İtalyan gazeteciler tarafından yazılınca Sgarbi hakkında sanat eseri hırsızlığı iddiasıyla soruşturma açıldı. Soruşturma kapsamında Sgarbi’nin evlerinde arama yapıldı. Ve bingo! Tablo Sgarbi’nin evinde bulundu, el kondu. 17. yüzyıldan kalma tablonun değerinin 200-300 bin euro arasında olduğu tahmin ediliyor.
Vittorio Sgarbi ise iddiaları reddediyor. Sgarbi 2013’te çalınan tablonun orijinal Manetti eserinin bir kopyası olduğunu, kendisine ait orijinal tabloyu ise annesinin 2000’de satın aldığı terk edilmiş bir villada bulduğunu söyledi.
İddialar bununla da sınırlı değil. Yerel basında yer alan haberlere göre Sgarbi tablonun çalıntı olduğu anlaşılmasın diye üstünde değişiklikler de yapmıştı. İtalya basınının sivri dilli çıkışlarına alışkın olduğu Sgarbi iddia karşısındaki açıklamasıyla da şaşırtmadı, tabloyu deforme ettiğini iddia edenlere “Cahiller” dedi: ” “Cahiller. Manetti’nin özelliği tam da budur, her yere mum koyar. Tablonun orijinali bana ait, diğeri ise kötü yapılmış bir kopya.”
Ancak bu Vittorio Sgarbi’nin adının karıştığı ilk hırsızlık vakası değil. Daha önce Fransız sanatçı Valentin de Boulogne’a ait beş milyon Euro değerindeki tabloyu dolaşım belgesi ya da ihracat lisansı olmaksızın uluslararası pazarda satmaya çalışmakla suçlanmıştı. Sgarbi’nin savunması yine aynıydı; tablo orijinal değil kopyaydı.
Yaşanan son olaydan sonra İtalya’daki muhalefet partileri Sgarbi’nin bir an önce görevden alınmasını istiyor. Merkez-soldaki Demokratik Parti’den Temsilciler Meclisi Kültür Komisyonu üyesi Irene Manzi “Bunlar çok ciddi suçlamalar” dedi ve Başbakan Giorgia Meloni ile Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano’ya “Sgarbi’yi korumayı bırakın” çağrısı yaptı.