İtalya Dışişleri Bakanı, göçü durdurmak için Erdoğan’ı işaret etti

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Balkanlar rotası üzerinden göçü durdurmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceklerini açıkladı. Türkiye Dışişleri Bakanı'yla da görüşeceklerini söyleyen Tajani, 'Etraflı bir vizyona ihtiyacımız var' dedi.

Dünya 20 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'la göç konusunu görüşmesi bekleniyor.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, BM Genel Kurulu için gittiği New York’ta İtalyan gazetecilerle gündemi değerlendirirken, Avrupa’ya göç konusunda en aktif güzergâhlardan biri olan Balkan rotasını bloke etmek için planlarını anlattı.

İtalya basınının duyurduğu ifadelere göre Tajani, “Balkan rotasını bloke etmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk Dışişleri Bakanı ile görüşeceğiz. Etraflı bir vizyona ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.

New York’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşen, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, geçen hafta Lampedusa adasındaki ziyaretinde göç meselesine BM’nin daha fazla dahil olmasının kaçınılmazlığın dile getirmişti.

Dışişleri Bakanı Tajani Afrika’dan göç sorununa sadece İtalya ve AB tarafından çözüm getirilemeyeceğini söyledi ve “BM’nin de dahli gerekiyor” dedi. Tajani, ortak eyleme geçilmezse göç dalgasının daha da artacağını öne sürdü.

Batı Balkan rotasını Suriyeliler, Afganlar ve Türkler kullanıyor

AB Sınır Güvenliği Örgütü Frontex verilerine göre, Avrupa’ya yönelik göç açısından en aktif güzergahların başında Kuzey Afrika’dan İtalya’ya uzanan Orta Akdeniz, ikinci sırada da Batı Balkanlar rotası geliyor.

Orta Akdeniz hattından Avrupa’ya ulaşanlar arasında en fazla Fildişi Sahili, Mısır ve Gine vatandaşları bulunurken, Batı Balkan rotasını ağırlıkla Suriye, Afganistan ve Türkiye vatandaşları kullanıyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre İtalya’da Bakanlar Kurulu’nun önceki akşam kabul ettiği paketle, ülkeye düzensiz yollarla giren göçmenlerin geri gönderme merkezlerinde tutulma süresinin altı aydan 18 aya çıkarılması öngörülüyor. Ayrıca ordunun desteğiyle, seyrek nüfuslu yerlerde yeni geri gönderme merkezleri kurulması planlanıyor.

İtalya’ya deniz yoluyla ulaşan göçmen sayısı 1 Ocak-18 Eylül 2023 tarihleri arasında 129 bini geçti. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 68 bindi.

İtalya'nın 'göçmen akışına sert önlem' tutumuna AB'den destek geldiİtalya’nın ‘göçmen akışına sert önlem’ tutumuna AB’den destek geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.