İtalya’nın ‘göçmen akışına sert önlem’ tutumuna AB’den destek geldi

Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen, cumartesi günü bir bebeğin ölü bulunduğu tekne trajedisinin yaşandığı Lampedusa Adası'na geldi. Burada İtalya lideri Meloni ile adayı gezen von der Leyen, İtalya'nın 'göçmenlere karşı sert önlemler' çağrısına olumlu yanıt verdi.

Dünya 18 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
İngiltere'de geçen yıl yürürlüğe sokulan göçmen kanunu kapsamında yaş tespiti yapılan bazı çocuklar yetişkin olarak yaftalanıp yetişkin hapishanesine gönderiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Kaçak göçmenlerin Avrupa’ya geçişte özellikle Tunus ve Lübnan hattını kullandığı artık herkesin bildiği bir gerçek. Göçmenler, iş bulma ve istikrarsızlıktan kaçabilme umuduyla bu ülkelerden tehlikeli yolculuklara atılıyor, bazen kapasitesinden fazla kişiyi taşıdığı için bindikleri tekneler batıyor, bazense kayboluyor, haftalarca içindeki kişilerden haber alınamıyor.

Bu örneklerden biri de cumartesi günü İtalya’nın Lampedusa Adası’nda yaşandı. 40 kişiyi taşıyan bir teknede dünyaya gözlerini açan bebek, kısa bir süre içinde yaşamını yitirdi. Sadece 11-13 Eylül tarihleri arasında 8 bin 500 mültecinin giriş yaptığı İtalya’nın Başbakanı Giorgia Meloni, bu göçmen akışının önüne geçmek için sert önlem çağrısında bulundu.

Zaten yazın başlarında Avrupa Parlamentosu’nda mülteci akınının önüne geçmek için bir karar alındı ve üye ülkelerin kendilerine sığınan mültecileri, ‘güvenli bir üçüncü ülke’ ile bağlantısını bulursa o ülkeye gönderebilecekleri konusunda anlaşıldı. Ayrıca Afrikalı göçmenlerin bir numaralı geçiş ülkesi haline gelen Tunus’a göçmenleri tutması karşılığında 1 milyar dolar para yardımı için adımlar atıldı.

Ancak alınan önlemlere rağmen bir ilerleme kaydedilememiş olacak ki hem Meloni hem de Avrupa Komisyonu, göçmenler konusunda sert önlemler alınması konusunda görüş birliği içerisinde. Zira dün Lampedusa Adası’nı ziyaret eden Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya’nın katı tavrını destekler bir konuşma yaptı.

Brüksel’den göç sorununa ‘koordineli bir yanıt’ verileceğinin sözünü veren von der Leyen, insan kaçakçılığıyla mücadele güçlerini geliştirme, hava gözetimini artırma ve Akdeniz’de olası bir yeni deniz misyonunu değerlendirme taahhüdünde bulundu.

İtalya hükümeti yaka silkti

Kuzey Afrika’dan yola çıkan tekneleri engellemek amacını güden deniz misyonu önerisini ilk olarak İtalyan hükümeti ortaya attı. Hükümet, mültecilerin sınır dışı edilmelerinin artırılması ve gözaltı merkezlerinin sayısının iki katına çıkarılması gibi önlemler alınmasını da önerdi.

Cuma günü videolu mesaj yayınlayan Meloni, insanlara ‘deniz yolculuğunun tehlikeleri nedeniyle’ bu maceraya atılmamaları konusunda uyarıda bulunarak, kaçak olduğu tespit edilenlerin ‘gözaltına alınacağını ve ülkelerine gönderileceğini’ söyledi.

von der Leyen’e ziyaretinde eşlik eden Meloni, dün Lampedusa’da yaptığı açıklamada düzensiz göçle mücadelenin sadece İtalya’nın sorumluluğunda olmadığını söyleyerek, bunun ‘Avrupa’nun ortak sorumluluğu’ olduğunu vurguladı. İtalyan lider, “Avrupa’nun geleceği, büyük zorluklarla ne kadar yüzleşebildiğine bağlıdır” diye de ekledi.

İkinci kez İtalya’ya arka çıktı

Adalılara Avrupa Birliği’ne güvenebileceklerini söyleyen von der Leyen ise göçmen sorununu ele almak üzere 10 maddelik bir plandan bahsetti. Bu plan, kimin sığınma hakkına sahip olduğunun belirlenmesi için belirlenmesi konusunda bloğun sığınma ajansının göçmenlerle ilgilenmesine bir an önce yardım edilmesini kapsıyor. Plan ayrıca sığınma talebi reddedilen göçmenlerin hızlı bir şekilde ülkelerine gönderilmesinde Avrupa Birliği sınır ajansı Frontex’in desteğini önererek, “Hakkı olmayan burada kalamaz” vurgusunu yaptı.

Bu arada von der Leyen, göç konusunda Meloni ile ikinci kez yan yana durduğunu gösteriyor. Biraz önce de bahsettiğimiz üzere yaz başlarında Meloni’nin Tunus’a gerçekleştirdiği ziyaretlere von der Leyen de eşlik etmiş, ikili Tunus lideri Kays Said’den göçmenleri durdurması için yardım istemek zorunda kalmıştı.

Bu göç sorunu gelecek günlerde de Avrupa Parlamentosu’nu epey meşgul edecek gibi görünüyor. Zira geçen haftanın başlarında Fransa sınır güvenliğini artırırken, Almanya da İtalya’nın geri gönderilen göçmenleri kabul etmeyi öngören AB kurallarına uymadığından şikayet ederek göçmenlerin yeniden yerleştirilmesini kapsayan gönüllü programını askıya aldı.

İnsanlığın utanç kolyesine bir halka daha: Mülteci teknesinde yeni doğan ölü bir bebekİnsanlığın utanç kolyesine bir halka daha: Mülteci teknesinde yeni doğan ölü bir bebek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.