İnsanlığın utanç kolyesine bir halka daha: Mülteci teknesinde yeni doğan ölü bir bebek

Son bir haftada 8.500 mültecinin geldiği İtalya'nın Lampedusa adasına gelmeye çalışan son sefer iç parçalayan bir hikâyeye sahne oldu. Kuzey Afrika'dan yola çıkan mülteci teknesinde, yeni doğmuş bir bebek ölü bulundu. Yetkililerin ifadesine göre bebek teknede doğdu ancak hayata tutunamadı.

Dünya 17 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
İtalya'nın Lampedusa adasına 11-13 Eylül arasında 199 teknede yaklaşık 8.500 mülteci geldi.

Mültecilerin daha iyi bir hayat umuduyla çıktığı yolda yaşadığı acı hikâyelere her gün yenileri ekleniyor. Son bir haftada 8.500 mültecinin ulaştığı İtalya’nın Lampedusa adasına ulaşmak için Kuzey Afrika’dan yola çıkan bir mülteci teknesinde İtalyan yetkililerin kurtarma çalışması sırasında yeni doğmuş bir ölü bebek bulundu. The Guardian’ın haberine göre 40 kişiyi taşıyan teknede doğan bebek, kısa bir süre sonra yaşamını yitirmiş.

Bu hafta başında yine Kuzey Afrika’dan gelen ve Lampedusa açıklarında alabora olan bir teknede 5 aylık bir bebek yaşamını yitirmişti.

Meloni’den ‘sert önlem’ çağrısı

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Göç Örgütü’nün verilerine göre İtalya’nın Lampedusa adasına 11-13 Eylül arasında 199 teknede yaklaşık 8.500 mülteci geldi. Lampedusa nüfusunu aşan bu göç nedeniyle yerel yöneticiler yardım talebinde bulunurken, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de sert önlem çağrısı yaptı. Avrupa Birliği’ne Akdeniz üzerinden geçişleri engellemek için gerekirse bir deniz misyonuyla hareket etme teklifi getiren Meloni, yayınladığı video mesajında da mülteci gelişlerindeki artışa karşı katı eylem sözü verdi.

“Yılın başından beri İtalya’nın yaşadığı göç baskısı sürdürülebilir değil. Bu sorun Afrika’daki zorlu uluslararası durumdan doğuyor” diyen Meloni, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’e seslenerek bu konunun konseyin ekim ayında yapacağı zirvenin gündemine alınmasını talep etti.

von der Leyen Lampedusa’ya gidecek

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile son günlerde çok sayıda göçmenin botlarla ulaştığı İtalya’ya ait Lampedusa Adası’nı ziyaret edecek. AB Komisyonu Sözcüsü Eric Mamer, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, von der Leyen’in İtalya Başbakanı Meloni ile Lampedusa’ya gideceğini belirtti.

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, adaya bugün iki saatten daha kısa sürede 10 göçmen teknesi daha yanaştı ve toplam 502 düzensiz göçmen geldi. Gelenlerin arasında Kamerun, Burkina Faso, Mali, Gine, Nijerya ve Senegal uyruklular bulunuyor. İtalyan Kızılhaçı (CRI), adada tahliye edilmeyi bekleyen halen 2 bin 500 göçmen olduğunu bildirdi. İtalyan hükümeti, sivil deniz unsurlarıyla kademeli olarak adadaki göçmenleri, ülkenin diğer bölgelerine tahliye etmeyi sürdürüyor.

İtalya’ya gelenlerin sayısı geçen yılı ikiye katladı

İtalya’nın Kuzey Afrika’ya en yakın kara parçası olan Lampedusa Adası, Orta Akdeniz’de düzensiz göç rotası üzerinde yer alması sebebiyle yılbaşından bu yana ciddi göç baskısı altında. Lampedusa’da göçmen yoğunluğu yaşandığı sırada Avusturya’nın İtalya sınırındaki kontrollerini sıklaştırdığı basına yansımış, Almanya ise İtalya’nın AB’nin Dublin Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle mültecileri gönüllü kabul etme anlaşmasını askıya aldığını duyurmuştu. Fransa’nın da İtalya ile sınırındaki kontrolleri arttırdığı haberleri çıkmış ancak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İtalya’nın yanında olmanın tüm AB’nin görevi olduğunu ve “Avrupa’nın sınırlarını daha iyi koruması gerektiğini” söylemişti.

İtalya İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkeye 1 Ocak-15 Eylül tarihlerinde denizi aşarak gelen düzensiz göçmenlerin sayısı 127 bin 207 oldu. Geçen yıl aynı dönemde bu sayı 66 bin 237 idi. İtalyan basınındaki haberlerde de ülkeye bu yıl gelen göçmen teknelerinin büyük kısmının Tunus kıyılarından hareket ettiği belirtiliyor.

İtalya açıklarında 2 göçmen gemisi battı, 2 kişi öldü, 57 kişi kurtarıldıİtalya açıklarında 2 göçmen gemisi battı, 2 kişi öldü, 57 kişi kurtarıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.