Soğuk Savaş döneminde uydular yüzlerce Roma kalesi keşfetmiş
Kütahya'da, termik santral sahasında yer alan höyükteki kurtarma kazısında 4 bin 400 yıl öncesine ait yeşim taşından yapılan silindir şeklinde mühre ulaşıldı.
Milâttan önce 3 bin yılına uzanan ve Erken Tunç Çağı başta olmak üzere özellikle seramik üretimine ilişkin buluntuların gün ışığına çıkarıldığı Kütahya’daki Seyitömer Höyüğü’ndeki kazılar devam ediyor. Arkeolog Dr. Sevgi Gürdal başkanlığında devam eden kazılarda önemli buluntular gün yüzüne çıkarıldı.
Seyitömer höyüğündeki 2024 kazı sezonunun en önemli buluntularından birinin, Erken Tunç Çağı’na tarihlenen tabakada rastladıkları 4 bin 400 yıllık silindir mühür olduğunu belirten Dr. Sevgi Gürdal, “Silindir mühürler Mezopotamya’da ilk olarak 4’üncü binin ortalarında çıkıyor. Daha sonra ticari yollarla hem Anadolu’ya hem de dünyanın farklı bölgelerine yayılıyor” dedi.
Dr. Sevgi Gürdal, aynı döneme ait Batı Anadolu’da şimdiye kadar sadece geçen yaz Çanakkale’deki Troya Antik Kenti’nde biri pişmiş topraktan, diğeri mavi feldispat taşından yapılmış iki silindir mühür bulunduğunu söyledi. Seyitömer’deki Erken Tunç Çağı II döneminden kalma silindir mührün, Troya’dakilerden yaklaşık 600 yıl önce yapıldığını vurgulayan Gürdal, “Seyitömer Höyük kazılarında daha önce Erken Tunç Çağı III ve Orta Tunç Çağı’na ait silindir mühürler bulundu ancak bu örnek, İç Batı Anadolu’daki en eski silindir mühür olma özelliği taşımaktadır” dedi.
Dr. Sevgi Gürdal, silindir gövdeli, yatay dairesel ip delikli mührün baskı yüzeyinin her iki uçta dairesel çizgiyle sınırlandırıldığını ve iki çizgi arasında kafes motifi biçiminde bezeme bulunduğunu bildirdi. Mührün, bölgede uluslararası ticaretin olduğunu ve kültürel etkileşimi gösterdiğini anlatan Gürdal, şunları kaydetti:
“Mührün ham maddesiyle ilgili araştırmalarımızda yeşim taşından yapıldığını belirledik. Yeşim, Türkiye’de nadir bulunan bir taş. Bazı medeniyetlerde kutsal kabul edilen bir taş. Buraya en yakın ise Bursa ile Kütahya arasındaki Harmancık bölgesinde var ancak bu coğrafyada yeşim taşı mor renkli, bulduğumuz mühür ise yeşil renkli. Uzmanlarla yaptığımız görüşmelerde nadir de olsa yeşim taşının yeşil örneklerinin Harmancık bölgesinde olduğunu söylediler. Uluslararası farklı kültürlerden etkilenerek yapıldığını, bölgedeki bir taş çeşidiyle üretildiğini göstermesi bakımından son derece önemli bir buluntu”