Türkiye’de Oppenheimer, Barbie’yi geçti
Greta Gerwig'in yönettiği 'Barbie' filminin Ortadoğu ülkelerinde vizyon tarihinin ertelenmesi filmlerin yasaklanacağı iddialarını gündeme getirmişti. İddialar doğru çıktı, ahlaki ve dini değerlere aykırı öğeler içermesi ve eşcinselliği öne çıkarması gerekçesiyle Lübnan ve Kuveyt filmi yasakladı.
Greta Gerwig’in yönettiği ‘Barbie’ filminin Orta Doğu ülkeleri vizyon tarihinin ertelenmesi, filmin yasaklanma ihtimali olduğu iddialarını gündeme getirmişti. İddialar doğru çıktı, Lübnan ve Kuveyt filmi yasakladı. Lübnan Kültür Bakanı Murtaza, Margot Robbie ve Ryan Gosling’in başrollerinde yer aldığı filmin, ahlaki ve dini değerlere aykırı öğeler içermesi ve eşcinselliği öne çıkardığı gerekçesiyle ülkede vizyona girmeyeceğini duyurdu. Bakanın Lübnan resmi ajansı NNA’da yayımlanan açıklamasında filmin özellikle çocuklar ve gençlerde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.
Vizyona girdiği ilk hafta 155 milyon dolarlık bilet satışıyla rekor kırmış ya da tüm zamanların bir kadın tarafından yönetilmiş en yüksek gişe hasılatına ulaşan filmi yasaklayan bir diğer ülke ise Kuveyt oldu. Ülkenin resmi haber ajansı KUNA’da yer alan habere göre, Enformasyon Bakanlığı Basın Yayın Müsteşar Yardımcısı ve Sinema Filmlerini Denetleme Komitesi Başkanı Lafi es-Sabii, ‘Barbie’nin gösterime girmeyeceğini açıkladı. Üstelik yasaklanan tek film ‘Barbie’ de olmadı. Ülkede ayrıca Danny ve Michael Philippou imzalı korku filmi ‘Konuş Benimle/ Talk to Me’ filmi de gösterilmeyecek.
Komitenin toplum ahlakını ve sosyal gelenekleri koruma çabaları çerçevesinde söz konusu filmlerin vizyona girmesini yasaklandığını belirten Sabii sözlerini şöyle sürdürdü: “Komite filmin vizyona girmesine izin vermeden önce, rahatsız edici sahnelerin silinmesini istiyor. Film, toplumun değerleriyle uyuşmayan bir mesaj içerdiğinde ise vizyona girmesine yasak getirilir. Bu, halkımızın değerleri ve geleneklerimizle bağdaşmayan içeriklere sahip her film için geçerlidir.”